Linda Johansson, 25, från Karlstad har jobbat fackligt i ett halvår.

 

Linda Johansson, Karlstad, började jobba fackligt för ett halvår sedan. Nu är hon ett av 180 ombud på Fastighets kongress i Stockholm.

I dag, fredag, gick hon upp i talarstolen.

– När jag möter folk på min arbetsplats och pratar om facket får jag svaret: ”Det är skit samma. Facket har inte gjort något för mig.” Det är vårt ansvar att rekrytera nya medlemmar. Vi har ingen annan att skylla på än oss själva, sa hon.

Tibor Bibok, medlemsrekryterare i avdelning 4 i Östergötland och Sörmland, var den som satte i gång debatten om medlemsvärvning.

– Om vi inte lägger tillräcklig kraft på rekrytering så urholkas kollektivavtalet. Rekryteringen får inte bli en bisyssla för en ombudsman. Vi måste lägga kraft på enbart medlemsrekrytering. Vi behöver duktiga och vassa rekryterare i regionerna, förklarade han.

Medlemstapp
Fastighets har tappat nästan 6.000 medlemmar sedan förra kongressen 2005. I april var medlemsantalet 33.500. Det är huvudförklaringen till att Fastighets måste spara och satsa på verksamhet i sex regioner med expeditioner i sex städer mot elva i dag.

Fastighets avdelning 4 vill ha organisationsombudsmän i de sex regionerna med uppgift att värva, organisera, stödja klubbar och arbetsplatsombud. Tibor Bibok och Linda Johansson var två av dem talade för motionen med det förslaget.

Fastighets ordförande Hans Öhlund höll med om att medlemsvärvning är ett måste – men han höll inte med om att det kräver särskilda ombudsmän i regionerna

– Om vi inte värvar medlemmar så går det åt fanders. Men att värva medlemmar är en uppgift för alla – ombudsmän, förtroendevalda och medlemmar.

Det slutade med votering. Förbundsstyrelsen vann med 112 röster mot 80. Därmed blir det inga ombudsmän med uppgift att rekrytera i regionerna.

Skyddsombud och kongressombud
Linda Johansson är 25 år och jobbar som fastighetsskötare på Värmlands Fastighetsservice i Karlstad. Hon var med och startade en fackklubb på företaget för ett halvår sedan. Då blev hon vald till skyddsombud.

Nu är hon vald till ytterligare ett uppdrag – som kongressombud. Men det blev en hel del tjafs på jobbet innan hon fick ut de två lediga dagar som hon har rätt till enligt förtroendemannalagen för att åka på kongressen.

– Arbetsgivarna har inte koll på lagar och avtal, konstaterar hon.

50 anställda på Värmlands Fastighetsservice jobbar inom Fastighets områden, exempelvis som lokalvårdare och fastighetsskötare. Linda Johansson uppskattar att ungefär hälften av dem är med i facket.

Tibor Bibok har varit projektanställd som medlemsrekryterare ett halvår i taget de senaste tre åren på avdelning 4 i Norrköping.

– Jag värvade drygt 100 personer förra året. Det går om man förklarar meningen med föreningen och kollektivavtalets värde, säger han.