Folkpartiet vidhåller sitt gamla krav på en allmän a-kassa. Och den ska vara statlig, säger partiledaren Jan Björklund.

Kravet är en konfrontation med Landsorganisationen som anser att fackföreningarna ska fortsätta att sköta arbetslöshetsförsäkringen.

– Det är väldigt ologiskt att det är i facklig regi. Alla andra socialförsäkringar är ju statliga, säger Björklund till Dagens Nyheter.

Dessutom betalar staten redan nu två tredjedelar av a-kassornas kostnader, framhåller han.

Kravet som FP:s partiråd tar ställning till i helgen blir därmed en fråga för valrörelsen, trots allt. Regeringen tillsatte nyligen en parlamentarisk utredning om sjuk- och arbetslöshetsförsäkringarna. Den ska vara klara till 2013 men så länger förefaller inte FP vara berett att vänta.

LO-chefen Wanja Lundby-Wedin har kallat det för en attack mot den svenska modellen att ta ifrån facken a-kassorna. Fackföreningarna vill behålla dem för att de medför att flertalet löntagare går med i facket. Ett argument som Björklund avfärdar och hänvisar till att medlemskap i facket har en stark tradition i Sverige.

– Jag tror inte att facken behöver vara oroliga, säger han och tillägger att han stödjer modellen med kollektivavtal mellan starka parter på arbetsmarknaden medan socialförsäkringar, utom a-kassorna, är statliga.

 

 

TT