Berns ber LO om hjälp mot syndikalistblockad
Berns i Stockholm ber LO och hotellfacket om hjälp i den långdragna striden med syndikalisterna (SAC) som under en längre tid satt restaurangen i blockad.
– Vi skulle önska att Wanja Lundby-Wedin och Hotell- och restaurangs ordförande gick ut och tog avstånd från syndikalisternas aktion mot oss, säger Yvonne Sörensen Björud, vd för Berns salonger.
Konflikten mellan Berns och SAC sträcker sig flera år tillbaka i tiden. Konfliktens kärna är – och har hela tiden varit – det faktum att Berns lagt ut städningen på underleverantörer. Förra året sa det städbolag som Berns anlitar upp 25 personer varav tio var placerade på Berns. Sju av dem är organiserade syndikalister.
SAC anser att Berns har ansvaret för de sju städarna och kräver att de återanställs. För att sätta kraft bakom orden blockerar syndikalisterna Berns restauranger. Som mest har ett drygt hundratal SAC medlemmar samlats vid ingången till restaurangen. Första maj valde Berns ledning att stänga restaurangen eftersom man var orolig för de anställdas och gästernas säkerhet.
– Det spelar ingen roll vad Berns använder för mellanhänder. Ansvaret är deras. De sju ska ha tillbaka sina jobb. Berns försöker smita undan genom att lägga ut allt mer av sin verksamhet på underleverantörer, säger Ruben Tastas Duque, talesman för SAC.
Inget kollektivavtal
Enligt Yvonne Sörensen Björud på Berns har SAC lämnat in en offert på ett bemanningsföretag som syndikalisterna själva driver – El Registro Städservice KB – där det är tänkt att de sju avskedade ska arbeta. Berns tackade nej till erbjudandet.
– Vi sa nej eftersom företaget inte har kollektivavtal. Vi valde att anställa egna städare som arbetat längre på Berns än syndikalisternas medlemmar.
– Vi har avtal och regler som exakt följer de kollektivavtal som gäller för alla andra förbund inom LO, säger Ruben Tastas Duque på SAC.
Enligt Berns har SAC även erbjudit restaurangen att bli ”lämnade ifred” om de betalade 920.000 kronor.
– Vi ser det som ren utpressning, säger Yvonne Sörensen Björud.
– Det är inget konstigt med det. Vill man köpa ut anställda kostar det, säger Ruben Tastas Duque.
Bjöd in facket
I veckan träffade Yvonne Sörensen Björud representanter för Hotell- och restaurangfacket och bjöd då in förbundet att komma till Berns för att värva medlemmar.
– Vi välkomnar facket, vi vill ha en fackklubb och skyddsombud. Men vi skulle också vilja att ordförandena för LO och hotellfacket gick ut och tog avstånd från SAC:s aktioner.
Berns har också i veckan skickat ett brev till samtliga fackförbund och arbetsgivarorganisationer där man ger sin version av konflikten.
LO-tidningen har förgäves sökt någon i Hotell- och restaurangfackets ledning för en kommentar.