Lucianomineringar

 

1. Cecilia Malmström.
Präktigt ljushuvud från Stockholm som haft vett att flytta till Göteborg. Kan få sånglektioner av den kända dramapedagogen, partivännen (FP)  Birgit ”We shall overcome” Friggebo. Kommissionär Malmström kan garanterat hålla allt inom gränserna och har absolut råd att ur egen ficka bjuda alla på lussebullar.

2. Maud Olofsson.
Efter Vattenfalläckan och Saabkraschen behövs något som kan lysa upp. Maud kan tänka sig kärndrivna lucialjus om det gör det lättare för C att hitta vägen över tröskeln. Vill leda luciatåget i högervarv.

3. Margot Wallström.
Vice statsminister ville hon inte bli men kan knappast motstå ett erbjudande om att få fortsätta leda stjärnparaden. Dessutom finns ju folkligt stöd för det här stjärngänget, vilket måste vara en ny upplevelse. Wallström har tidigare lanserats till allt utom ärkebiskopsämbetet.

Stjärngossenomineringar.

1. Fredrik Reinfeldt.
Har haft stjärnor i huvudet hela hösten och kan även ha några utanpå skallen. Moderat bas (sångare) som gärna vill framträda i vitt blåställ och skyddsskor på luciadagen för att stärka sin image som stor arbetarledare.

2. Jan Björklund.
KRÄVER att alla ställer upp sig på snörräta led och sjunger klockrent. Det är slut på snällismen: alla som sjunger falskt får kompani- och kvittningsförbud året ut.

3. Thomas Bodström.
Jodå, han lyckas klämma in några luciatåg mellan boksignering, riksdagsvoteringar och rättegång. Men om tidsschemat ska hålla krävs att tåget håller X 2000-fart. Kanske läge för en utkvittning (ja, från riksdagen då, inte från luciatåget). ”Stjärnorna kvittar det lika”, som poeten skrev.

Tomtenomineringar

1. Jöran Hägglund
Det är den strame statssekreteraren från Brunflo som regeringen skickar fram för att förhandla med General Motors direktion. Det är ungefär som om förbundskapten Hamrén i fotbollslandslaget skulle lansera någon div. lV-spelare i en viktig VM-kvalmatch.

2. Jimmie Åkesson
Han gillar ju den vita julen, den lilla tomten från Sölvesborg. Men han undrar varför stjärngossen bär en minaret på huvudet.

3. Urban Outfitters
En riktigt elak gammal tomte som tycker att man ska leasa ett luciatåg från Moldavien istället för att ha högavlönade svenskar. På den egna önskelistan: ett land utan kollektivavtal och konsumenter som inte bojkottar transnationella modekedjor som agerar som en godsägare i Södern på den gamla goda tiden.

Det är de nominerade. Segrarna underrättas via sms och får själva betala nöjesskatt.

Nästa vecka: så lyckas du med lutfiskpatén, djupintervju med hovoraklet Elisabeth Tarras-Wahlberg 1.

 

 

Peter Swedenmark