Tillsammans har de jobbat på Örnsköldsviks sjukhus i 131 år. Det räckte inte. Eva Hälldahl, Ellinor Nilsson, Eva Sjöroos och Vanja Gustafsson blev uppsagda i april.
 

34 år på turordningslistan räckte inte. Eva Hälldahl kallades in till sin närmaste chef på Örnsköldsviks sjukhus för att skriva under sin egen uppsägning.

– När jag skrev på kände jag: Gud, det här är på riktigt. Och så stod det att orsaken är arbetsbrist. Det kändes. Det är som om mitt jobb har varit meningslöst. Jag behövs ändå inte.

Det var i april. Nu är det maj och nya besked.

– För 45 minuter sedan fick jag veta att jag är återanställd. Jag är fortfarande chockad. Men även om jag får vara kvar förlorar jag mitt yrke som rehabassistent och min avdelning, sjukgymnastiken. Jag vet inte vad jag ska göra efter semestern.

Uppsagda

Eva Hälldahl sitter i lunchrummet tillsammans med arbetskamraterna Ellinor Nilsson och Eva Sjöroos, som har jobbat i 33 respektive 31 år på sjukhuset. Vanja Gustafsson, med 33 år, är den fjärde i ett gäng som har jobbat ihop i minst 22 år.

Men 33 anställningsår räcker inte, så nu är de uppsagda.

De vet det mesta om varandras privatliv. När de möttes var barnledigheter och barn en stor del av vardagen. Nu har ett par av dem fått barnbarn.

Ändå är det först nu som de har börjat träffas på fritiden.

– Vi har känt att vi behöver stötta varandra.

Kraftig minskning
I december varslades 300 fast anställda på Örnsköldsviks sjukhus om uppsägning. Ytterligare 128 vikarier och timanställda blir av med jobbet.

Personalen minskar med nästan 30 procent – men undersköterskorna drabbas betydligt hårdare. Mer än 70 procent av dem ska bort. Några avtalspensioneras – men 117 blir arbetslösa. 50 blir kvar.

Uppsägningstiden räknas från den 1 maj. De flesta har ett år, resten sex månader.

Eva Sjöroos har varit med förr. För tolv år sedan blev hon uppsagd. Hon slutade efter ett års uppsägningstid. Dagen därpå var hon tillbaka som vikarie på sitt gamla jobb. Efter tre månader fick hon tillbaka tjänsten.

Det lär inte hända igen. Landstinget måste spara in pengarna, 108 miljoner i år och nästa år.

Nedbantat

Örnsköldsvik får behålla sitt akutsjukhus men i kraftigt nedbantat skick. Den nya organisationen ska fungera den 31 augusti. Där finns ingen plats för de uppsagda.

Så Eva Sjöroos, Ellinor Nilsson och Vanja Gustafsson vet inte vad de ska göra från den 31 augusti tills de slutar den 30 april nästa år.

Eva Sjöroos är Kommunals huvudskyddsombud och har krävt besked före den 5 juni.

– Folk ska inte behöva gå på semester utan att veta vad de kommer tillbaka till, säger hon.

Glatt humör

De fyra arbetskamraterna är undersköterskor som har vidareutbildat sig till rehabassistenter. De tränar och rehabiliterar exempelvis strokepatienter och nyopererade ortopedpatienter.

Ett glatt humör är närmast ett krav.

Uppsägningarna har inte precis höjt arbetsglädjen, men arbetskamraterna har kämpat på för att hålla skenet uppe inför patienterna, samtidigt som de själva har pendlat mellan ilska, förtvivlan och uppgivenhet.

– Ibland får man nästan göra lite våld på sig själv. Man ska alltid vara den där glada, den som peppar andra och är positiv, säger Ellinor Nilsson.

Två läger
De berättar om den härliga stämningen på sjukgymnastiken. Det var före beskedet att avdelningen ska läggas ner.

Nu har det blivit som två läger: de som ska ut och de som ska jobba kvar.

Den här veckan har arbetsförmedlingen och a-kassan varit på besök på sjukhuset.

– De använde ord som jag aldrig har hört talas om, säger Eva Hälldahl.


FAKTA / Arbetslöshet i Örnsköldsvik

1.537 personer i Örnsköldsvik var öppet arbetslösa i april, 547 fler än för ett år sedan. Ytterligare 866 arbetslösa deltog i åtgärder, 184 fler än april i fjol.
Ungefär 800 personer har varslats om uppsägning i Ö-vik under det senaste halvåret, varav 300 inom vården. Resten av varslen gäller främst industrin.