LO-styrelsen ska nu diskutera en riksomfattande protestdag i höst.

Det är det konkreta resultatet av ett möte i dag mellan LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin och företrädare för det fackliga upprop, som kräver ledare som är beredda att kämpa mot regeringen och mot massuppsägningar och direktörernas höga ersättningar.

Efter mötet tog LO:s ordförande och Dennis Bäckman, som är en av initiativtagarna till uppropet, emot medierna tillsammans.

– Jag lyssnade mest. De har berättat att det finns en oro för att den fackliga kampen kommer i skymundan och för att avståndet är för stort mellan fackliga ledare och medlemmarna, säger Wanja Lundby-Wedin.


38 uppropsmakare

Dennis Bäckman är avdelningsordförande för Pappers på ABB i Figeholm. Han var en av fyra företrädare för uppropet som träffade LO:s ordförande:

– Så här långt är jag jättenöjd. Nu får vi avvakta vilka signaler som kommer från LO-styrelsen.

Bakom uppropet står 38 lokala fackliga företrädare. Dennis Bäckman kan inte säga vilken spridning uppropet fått. Han vet dock att han fått en stor mängd brev, mejl och sms  till stöd för uppropet.

Bo Larsson, ordförande för IF Metall på ABB i Västerås, var också med på mötet.

– Mitt och mina medlemmars krav är att vi måste anstränga oss för att få en annan regering. Det är alldeles för tyst. Nu har vi fått chansen att prata med Wanja om det.

Inget glapp
En del av kritiken handlar om att fackets ledare inte förstår medlemmarnas villkor. På det svarar Wanja Lundby-Wedin:

– Jag känner inte något glapp. När jag besöker arbetsplatser får jag bra kontakt.

LO-styrelsen ska  diskutera en protestdag i höst. Wanja Lundby-Wedin kan tänka sig att facken en sådan dag tar upp kritik mot att regeringen inte gör något för de arbetslösa och mot näringslivet agerande.