RECENSION. Det är inget mindre än en intellektuell succé att låta framstående debattörer relatera Amaltheadådet 1908  till läget i Sverige (och i EU) nu hundra år senare. Därför att epokerna liknar varann och därför att jämförelsen gör det möjligt att diskutera politisk taktik och relationen till media.

ABF Malmö står som utgivare för antologin Ekot från Amalthea, som verkligen inte uppmuntrar till terrorism, men den gör det möjligt att förstå att vi lever i en tid av skarpa motsättningar och laglöshet, påminnande om den pionjärtid när hela arbetarrrörelsen var illegal.

Samförståndet är över och arbetsgivarnas globala strategi är att längst möjligt göra förhandlingarna om löner och arbetsvillkor lokala och/eller individuella. Facket åsidosätts som förhandlingsmotpart.

Därmed närmar vi oss det hårda klimatet runt förra sekelskiftet. Som bland annat resulterade i dynamitattentatet från Anton Nilsson m fl mot skutan vid kaj i Malmö där strejkbrytarna inhystes.

Strejkbryteri
”Organisation” var det ord som ofta framkom under det ABF-seminarium som presenterade boken. Då och nu. Att skapa arbetsformer som kan åstadkomma förändring.

”Den tidens samhälle sprängdes inte med bomber, utan med rösträtt och välfärdspolitik och Saltsjöbadsavtal”, skriver Anne-Marie Lindgren.

Martin Viredius från Transport argumenterar i en tänkvärd essä för att kalla saker vid deras rätta namn och uppfatta de dumpningstendenser som bland annat legitimeras av Laval- och Rüffertdomarna som strejkbryteriets återkomst.

Och Olle Sahlström återberättar hoppfulla fackliga tendenser som han trots dystra utsikter träffat på under sina spaningar världen över.

Skuggan
Men det mest angelägna bidraget i boken är Kajsa Ekis Ekmans briljanta analys av hur medias logik oskadliggör vänsterrörelser genom moralisk skuldbeläggning.

Hon kallar fenomenet för ”Skuggan” och exemplifierar med hur Attacrörelsen och dylika alternativa organisationsformer kommit att förknippas med våld så till den grad att ingen lyssnar till vad de säger.

Göteborg 2001 är vår tids Amalthea, särskilt för dem som var där och erfor hur etablissemanget talar med kluven tunga. Det står klart när man läst boken.

Som också, det ska inte glömmas, till sin huvuddel består av en mycket grundläggande presentation av sprängningen och dess efterspel i juridik och historieskrivning.

Verktyg
Ett monument lyfts ner från piedestalen och blir ett verktyg för att förstå historien och nuet. En omrörare. Det är verkligen inte illa.

Antologi: Ekot från Amalthea. En bok om gränslös konkurrens, våld och 2000-talets nya strider.
Redaktör: Petter Larsson.
Medverkande: Lars Berggren och Roger Johansson, Bo-Anders Dahlskog, Anne-Marie Lindgren, Martin Viredius, Salka Sandén, Rakel Chukri, Kajsa Ekis Ekman, Olle Sahlström.
Förlag: ABF Malmö.