Handels vill stimulera mera
Handels förbundsekonom Stefan Carlén dömer ut regeringens paket för att stimulera ekonomin. Tjänstesektorn har, enligt honom, glömts bort. Dessutom satsas för lite pengar.
– Anders Borg och grabbarna lever kvar som dinosaurier i 1980-talets tankevärld.
Stefan Carlén | ||
Handels förbundsekonom Stefan Carlén dömer ut regeringens stimulanspaket på 8,3 miljarder.
– Det är så ynka att jag inte ens vill kalla det ett stimulanspaket, säger han.
Fackförbundet har kommit med ett förslag på hur de skulle vilja få fart på ekonomin igen.
Konsumtion
Staten bör, enligt Handels, stimulera ekonomin med 65 miljarder kronor.
– Det är de arbetslösa, barnfamiljerna och fattigpensionärerna och studenterna som ska ha mer. De här grupperna sparar inte sina pengar utan använder pengarna för konsumtion, säger Stefan Carlén.
– Om den privata konsumtionen inom såväl handel som tjänstesektorn faller ihop så drabbas hela den infrastruktur som finns runt omkring. Och tjänstesektorn står för merparten av de sysselsatta i Sverige.
Höjd a-kassa
Handels vill höja den privata konsumtionen med ett statligt paket på drygt 21,4 miljarder kronor.
Bland annat vill se en högre ersättningen och ett höjt tak i a-kassan. Barnfamiljerna bör få ett tillskott med ett extra barnbidrag. Facket vill även ha höjda studiemedel och införa ett extra bostadstillägg till pensionärer.
Stora satsningar bör även göras på arbetsmarknaden. Drygt 19 miljarder kronor vill Handels att staten ska satsa bland annat på arbetsmarknads- och vuxenutbildningar samt extrapengar för att minska arbetslösheten bland unga. Kring 15 miljarder bör skjutas till kommuner och landsting för hindra uppsägningar inom den offentliga sektorn.
Dessutom vill Handels att bygg- och infrastrukturinvesteringar får 9,4 miljarder kronor.
Oroad
Stefan Carlén är oroad för hur ekonomin utvecklas i dag.
– Det här nog den värsta kris vi har sett. Vi står inför för något vi inte tidigare har skådat i världshistorien. Vi har en omfattande global finanskris samtidigt som vi har en global recession. Vi har inte sett slutet än på finanskriseländet, vi har inte sett slutet än på lågkonjunkturen, säger han.
Att det skulle vara ett problem att satsa så mycket som 65 miljarder kronor på ett stimulanspaket håller han inte med om.
– Det finns inga bekymmer att finansiera det här. De allra flesta länder i världen har i dag ett underskott. Det är helt naturligt då det är en global kris, säger han.
Det är många som tidigare har dödförklarat den ekonomiska politik som förespråkades av John Maynard Keynes som hävdade att massarbetslöshet kunde brytas med stora statliga stimulanser.
Är Keynes syn på väg tillbaka?
– Ja, det här är dödsstöten för den ekonomiska politik som förts av Reagan och Thatcher och som har styrt världen i trettio år. Det är deras tankar som spökar för Anders Borg och grabbarna. De lever kvar som dinosaurier i 1980-talets tankevärld och har inte sett att världen förändras.