"Lönerna bör bestämmas av industrin"
Industrin bör vara normen för nästa lönerörelse, anser vice riksbankschef Svante Öberg.
Inför lönerörelsen 2006–2007 var motsättningen stundtals hård om vilken del av ekonomin som egentligen bäst kunde fastställa löneutrymmet.
Svante Öberg | |
Tidigare rådde synen att löneutrymmet för svensk arbetsmarknad bäst bestäms av läget för den konkurrensutsatta industrisektorn.
Allt annat lika kan löneutrymmet i denna sektor inte stiga snabbare än i konkurrentländerna, men ska inte heller halka efter.
Föråldrat system
Men bland andra ekonomen Lars Calmfors har ifrågasatt det effektiva i denna ordning.
Dels ansåg han systemet föråldrat eftersom dagens rörliga växelkurs ändå ställer till det i jämförelsen mellan olika länder, dels är även tjänsteindustrin i dag konkurrensutsatt.
Dessutom kan inte heller tjänstesektorn ta ut för höga länder eftersom Riksbanken då slår till med höjd ränta.
Men ingenting av detta har fått Svante Öberg att ändra sig inför lönerörelsen 2010.
– Jag tror inte det är någon avgörande skillnad jämfört med tidigare när vi hade en fast växelkurs, sa han när han i veckan talade inför Facken inom industrin.
Inflationsmålet viktigast
Enligt Svante Öberg är det viktiga i stället att inflationen och inflationsmålet i stort sett är detsamma i Sverige som i konkurrentländerna. Det gör att det enda sättet att skapa högre löner här är att ha en högre produktivitet jämfört med omvärlden, något som vi också har haft under flera år.
För industrin ger också alltför höga löner en direkt återverkan i form av lägre konkurrenskraft för industriföretagen.
Alltför höga löner inom tjänstesektorn slår visserligen också tillbaka mot företagen, men först efter flera led, via högre inflation, Riksbankens räntehöjningar och lägre tillväxt.
Alltså bör industrin, eventuellt kompletterad med andra konkurrensutsatta delar av ekonomin, fortsätta att bestämma löneutrymmet i lönerörelsen.
– En bred samsyn om att det är en lämplig ordning skulle underlätta avtalsförhandlingarna. Det skulle bidra till en väl fungerande lönebildning, säger Svante Öberg.
FAKTA / Industrifacken
Sex fackförbund ingår i Facken inom industrin: Sveriges Ingenjörer, IF Metall, Unionen, Livs, Pappers samt Skogs- och träfacket. De har slutit ett samarbetsavtal med arbetsgivare i branschen: industriavtalet.