Kommun kan ge sjuklön till anställda
Långtidssjuka kommunalare som får sin sjukpenning indragen kan ha rätt till sjuklön från arbetsgivaren. Den gamla förmånen i kollektivavtalet kan bli guld värd när försäkringskassan skärper sin prövning.
I de allmänna villkoren till de kommun- och landstingsanställdas avtal med Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) finns en bestämmelse om att arbetsgivaren kan betala sjuklön till den som inte anses tillräckligt sjuk för att få sjukpenning.
Regeln gäller för sjukskrivna anställda som av försäkringskassan bedöms ha arbetsförmåga i förhållande till något arbete på arbetsmarknaden, och därför får sin sjukpenning indragen – men som inte kan komma tillbaka till sitt gamla jobb, eller något annat arbete hos sin gamla arbetsgivare.
Blivit allt fler
Till anställda i den här situationen kan kommunerna och landstingen betala ut sjuklön i upp till 180 dagar efter det att sjukpenningen har dragits in.
– Regeln har funnits i många år, säger Pia Moberg vid SKL. Till en början rörde det sig om enstaka fall varje år, men på senare år har det blivit fler.
Vid årsskiftet väntas tiotusentals långtidssjuka få sin sjukpenning indragen. Det beror på nya regler om att arbetsförmågan ska prövas vid bestämda tidpunkter. Efter 180 dagars sjukskrivning ska arbetsförmågan prövas mot alla arbeten på den reguljära arbetsmarknaden, ett mycket vitt begrepp.
Kan bli ännu fler
De nya reglerna infördes redan den 1 juli i år, men för dem som hade blivit sjuka redan före det datumet tillämpas de inte retroaktivt. Bara dagar med sjukpenning efter halvårsskiftet räknas. Därför kommer en stor grupp sjuka att passera 180-dagarsgränsen den 1 januari 2009.
Det här gör det troligt att en betydande grupp sjukskrivna inom kommunerna och landstingen kan bli av med sin sjukpenning den närmaste tiden – och göra anspråk på sjuklön i stället.
– Ja, så kan det bli, bekräftar Maria Dahlberg, förhandlare vid SKL. Vi på arbetsgivarsidan kommer inte att tillämpa bestämmelsen i kollektivavtalet annorlunda än vi gjort hittills.
Facket tveksamt
Men Inger Hjärtström vid Kommunal är tveksam till hur mycket trygghet sjuklöneförmånen ger.
– Redan tidigare har vi sett en tendens till att arbetsgivarna säger upp de sjukskrivna snabbare när sjukpenningen dras in. De är absolut inte garanterade sjuklön i ytterligare sex månader.
FOTNOT: Den aktuella bestämmelsen finns i 28 paragrafen, moment 9, i de allmänna bestämmelserna till Kommunals avtal med Sveriges Kommuner och Landsting.