Med permitteringslön skulle industriföretagen kunnat varsla färre och företag skulle ha kunnat behålla flera anställda.

IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä vill blåsa liv i en gammal bestämmelse – den om permitteringslön. Han möts av intresse hos arbetsgivarna i Teknikföretagen.

– Vi ser nu att det finns företag som inte vill säga upp sin personal, men de kanske tvingas till det på grund av det ekonomiska läget. Permitteringslön skulle kunna hjälpa dem förbi den värsta tiden. En sådan lön skulle kunna ha stor betydelse fram för allt i småföretag, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Försiktig arbetsgivare
Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe är mer försiktig:

– Permitteringslön är värd att överväga, säger han. I dag är situationen extrem. Många sunda och friska företag måste skära ner för att de inte klarar kostnaderna. Risken är att företag inte har rätt bemanning när ekonomin vänder upp igen.

Anders Weihe är dock noga med att säga att det gäller att inte binda upp sig till kostnader som inte är motiverade vid andra tillfällen.

Gammal modell
Tanken bakom permitteringslön är att företag ska få hjälp att betala lön under en tillfällig arbetsbrist. I praktiken ska den som inte jobbar få ha kvar sin anställning – och få lön.

I många stycken finns regler för permitteringslön kvar från en tidigare period när modellen användes.

Föreskrifter om permitteringslönen finns i lagen om anställningsskydd, och tidigare fanns ett avtal mellan LO och Svenskt Näringslivs föregångare Saf. Då kunde permitteringslöner betalas ut från en fond – som staten och företagen betalade in pengar till.

I den gamla fonden dock finns dock inga pengar kvar. Den förra borgerliga regeringen stoppade inbetalningarna i början på 1990-talet. Och därefter stoppade arbetsgivarna sina inbetalningar.

Liknande idéer
Volvos vd Leif Johansson är inne på liknande tankegångar. I Göteborgs-Posten förespråkar han att staten och företaget i kristider delar på personalkostnaden.

Han tänker sig att företaget ska betala halva lönen och staten fylla upp till 70 eller 80 procent av lönen. Syftet är att slippa säga upp folk.