Tio av 196 facktoppar i LO-förbunden är invandrare. Trots fackets vackra tal om jämlikhet lyser de utlandsfödda med sin frånvaro i styrelser och förbundsledningar, visar LO-Tidningens kartläggning.

Bänkarna stod tomma då demokratin skulle stärkas.

Nyligen skulle LO-distriktet i Stockholm ha en kurs för valberedare. Ett tema var att fler viktiga poster skulle gå till kvinnor och invandrare. Men kursen fick ställas in.

Anmälningarna var för få.

Lång väg kvar
LO-Tidningens kartläggning visar att förbunden har lång väg kvar att gå om de vill att andelen invandrare och kvinnor i den högsta ledningen ska spegla medlemssammansättningen.

Bland LO:s medlemmar är 14 procent födda utomlands och mer än 20 procent har minst en utländsk förälder. Trots det är andelen utlandsfödda i LO-förbundens högsta ledningar endast 5 procent.

– Det borde vara fler, säger Ulla Lindqvist, LO:s vice ordförande.

Ulla Lindqvist förnekar att det finns ett glastak inom facket som gör att invandrare inte lyckas ta sig upp i fackens högs ledning.

– Nej, det tror jag inte. De senaste åren har vi jobbat mycket med diskrimineringsfrågor men det tar tid innan det får genomslag, säger hon.

Skevt
Sju av de 15 LO-förbunden saknar helt utlandsfödda i sina ledningar, och inget förbund har mer än två utlandsfödda i toppen. Av medlemmarna i Fastighetsanställdas förbund är drygt en tredjedel födda utomlands. Trots det är bara en av 21 styrelsemedlemmar född i ett annat land.

– Det är klart att det inte är bra. Det hade känts bättre om de som representerar medlemmarna gett en bättre bild av medlemsstrukturen, men det är de här som blivit valda av kongressen, säger Hans Öhlund, Fastighets ordförande.

Han tillägger dock att fler med invandrarbakgrund har uppdrag i klubbstyrelser – och att det borde ge genomslag högre upp i organisationen på sikt. Tidigare var även kvinnor kraftig underrepresenterade i styrelsen, men det har ändrats med åren, enligt Hans Öhlund.

Mansdominans
LO-Tidningens kartläggning visar dock att bara 31 procent av de 196 topparna i samtliga LO-förbund är kvinnor, att jämföra med 45 procent av medlemmarna.

I vissa förbund, som Byggnads, Elektrikerna och Målarna, finns endast män i den högsta ledningen, men trots det speglar deras förbundsledningar sina medlemmar. I Byggnads är under en procent av medlemmarna kvinnor.

I flera kvinnodominerade förbund, som Handels och Kommunal, är kvinnorna i majoritet i den högsta ledningen. Men med tanke på hur få män det finns i förbunden borde andelen kvinnor i högsta ledningen vara ännu högre.

Demokratiskt problem
Att sätta ihop en styrelse som exakt speglar i befolkningen kan dock inte vara ett mål i sig. En sådan styrelse skulle bestå av en Erik, 41 år, och en Maria, 41 år, som födde sitt första barn vid 28,6 års ålder.

Men även om en statistiskt sammanställd styrelse är en omöjlighet finns ändå ett demokratiskt problem då den högsta ledningen är allt för avvikande från de personer de ska representera. Det är de flesta inom fackföreningsrörelsen överens om. Trots det går utvecklingen långsamt.

Ändrade tankesätt
LO-Tidningen gjorde en liknande kartläggning 2004. Då fanns det 16 LO-förbund med 198 personer i högsta ledningen. Elva av dem var födda utomlands och 32 procent var kvinnor.

– Har det inte hänt mer? Det var negativt, men tyvärr är det ju ingen fråga man löser genom enkla beslut i förbundsstyrelserna. Det handlar om att hitta modeller för att ändra tankesätt och det måste vi kanske jobba hårdare på, säger Hans Öhlund, ordförande i Fastighets.

FAKTA / Invandrarförbunden
Fastighets 36 procent
HRF 34
Livs 22
Källa: LO-rapporten Integration 2004

FAKTA / Från åtta länder
Dessa länder kommer de utlandsfödda från:
Finland (3), Tyskland, Ungern, Kroatien, Turkiet, Libanon, Paraguay och Chile.

FAKTA / LO bäst – men inte bra
Svenskt Näringsliv: 16 procent kvinnor.
LO-styrelsen: 37 procent kvinnor.
Börsbolagens styrelser: 18 procent kvinnor.
Källor: SCB, LO och Svenskt Näringsliv

Läs också: Artikeln "’Invandrarandelen en katastrof’" 2008-10-17


Erik Larsson
08-796 25 36
Skicka ett e-postbrev till reportern