/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2008/bennettbok3808.jpgKORTRECENSION. För alla som ännu tror på läsningens makt att förvandla människors liv har Ordfront översatt en underbar liten fantasi på 80 sidor.

Storyn är att den brittiska drottningen under en hundpromenad förirrar sig ombord på den kommunala bokbussen, vilket leder till ett alltmer passionerat och avancerat bokläsande.

Dramatikerräven Alan Bennett lever sig med klurig detaljrikedom in i den process som gör att den människa som socialt står högt över alla andra – the Queen of England – gradvis erövrar en förståelse av att vara människa, vilket får henne på kant med sin förljugna omgivning, som bara intresserar sig för de yttre formerna.

Även om boken utspelas så upstairs man kan komma, finns det mycket att känna igen sig i; inte minst fångar denna komediartade läsjournal på pricken alla de nästan syndiga njutningar och bildande perspektivförskjutningar som pappersboken är ensam om att kunna tillhandahålla.

Bok: Drottningen vänder blad.
Författare: Alan Bennett.
Översättning: Sofia Boda.
Förlag: Ordfront.

Lennart Olsson
Skriv ett e-postbrev till kulturedaktörn