Sommar och semester betyder skön vila för många. Men med brist på pengar kan semestern bli en enda stor besvikelse. Värst är det för ensamstående föräldrar med svag ekonomi.

– Vi kommer i kontakt med många föräldrar som inte har råd att göra någonting på sin semester. Vi försöker ordna träffar, utflykter, bad och grillkvällar under hela sommaren, runt om i landet. Men våra aktiviteter räcker inte till, säger Helene Sigfridsson, generalsekreterare för föreningen Sveriges makalösa föräldrar.

Hon har några tips på vad du kan göra.

– Ett bra tips är att gå med i någon ideell förening. Där kan du träffa en massa folk och det brukar alltid anordnas aktiviteter som du och dina barn kan vara med i.

– Fast mitt första tips när semestern börjar och du har barn är att ta tid för dig själv de första dagarna, säger hon.

Pengar från kyrkan
Förutom makalösa föräldrar finns andra organisationer som kanske kan hjälpa till med semester. Eller åtminstone bidra med en liten del.

Svenska kyrkan kan ibland bistå ekonomiskt med pengar till semester eller för att åka på kollo. På vissa ställen ordnar de också egna läger till väldigt lite pengar.

Insolvens är en förening för överskuldsatta. Den kan hjälpa den som är umgängesförälder med utmätning att få försörjningsstöd som kan användas till semester med.

Verksamhet för behövande
Riksförbundet Majblomman har en egen gåvoverksamhet till behövande. Det kan vara saker som en tågbiljett, en cykel eller nya glasögon. De har också sommarläger och kolloverksamhet.

Föreningen konstaterar dock i en färsk rapport att många kommuner väljer att rusta ned omsorgen om barn under sommarlovet.

Satsar allt mindre
Fyra av tio av kommuner/stadsdelar satsar mindre än tidigare eller inte alls på avgiftsfria eller subventionerade sommarlovsaktiviteter, och små barn flyttas därför att förskolor och fritids stänger.

– På sommaren tycks många kommuner glömma barnperspektivet, säger Lena Holm på Majblommans Riksförbund i en kommentar.

Helene Sigfridsson från Makalösa föräldrar instämmer.

– Vi får fler och fler kontakter med ensamstående föräldrar som inte har råd med semester. Och det har inte blivit bättre under de senaste två åren när många kommuner drar ner, säger hon.

Annan miljö
I en intervju med LO-Tidningen tidigare i år konstaterar Barnombudsmannen Lena Nyberg samma sak.

– Inget barn ska behöva komma tillbaka efter sommaren utan att ha något att berätta om. Om någon resa, om något som barnet har varit med om under sommaren. Här är det samhällets ansvar att se till att barn får möta en annan miljö än den vanliga, sa hon.

FAKTA: Webben står den fattiga bi
www.hikebike.se, cykel och vandring i Jämtland och Härjedalen.
www.gratisstockholm.nu, gratisevenemang iStockholm.
www.majblomman.se, ordnar bland annat sommarläger för barn.
www.svenskakyrkan.se, kan ge bidrag till kollo med mera.
www.insolvens.se, kan ge råd om hjälp.
www.sommarlovatalla.nu, IOGT-NTO:s sida. Ordnar sommarläger.

Genom att anmäla sig gratis på Hertzfreerider.se så har du möjlighet att få köra tillbaka hyrbilar som körts en enkelsträcka.
Ett generellt tips är att det finns flera museer som är gratis runt om i Sverige, något som turistinformationen på orten känner till.