Fackbas leder motståndet i Zimbabwe
Hösten 2006 kablades bilder ut på en ymnigt blödande Wellington Chibebe. Han var allvarligt skadad i huvudet, ben var brutna och kroppen var täckt av svullnader och blåmärken efter en protestmarsch. I veckan berättade han om situationen i Zimbabwe för svenska fack. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix. |
En av Zimbabwes främsta fackliga ledare Wellington Chibebe har blivit brutalt nerslagen så många gånger att det blivit rutin. Hyperinflation och 80 procents arbetslöshet bidrar till den förlamande fattigdomen i hans land.
Wellington Chibebe går ofta i täten när det är protestmarscher mot president Robert Mugabes sätt att regera landet. Han är generalsekreterare för landets enda fackliga centralorganisation, ZCTU, med cirka 170.000 medlemmar.
Men under onsdagens förbjudna marsch var Wellington Chibebe på ett seminarium i Stockholm om utvecklingen i Zimbabwe, ordnat av LO och TCO:s biståndsnämnd.
När facket grundade det politiska partiet Rörelsen för demokratisk förändring (MDC) utmanades Robert Mugabes regeringsbärande parti Zanu-PF för första gången på allvar.
Inflationen uppe i 10.000 procent
Men i ett land med världens högsta inflation, på upp emot 10.000 procent, och 80 procents arbetslöshet går det inte att upprätthålla något normalt fackligt arbete. Dessutom måste polisen ge tillstånd till fackliga möten för att organisera nya medlemmar, berättar Wellington Chibebe.
Människor i Zimbabwe överlever på den informella marknaden med självhushåll och byteshandel.
ZCTU får i dag stöd från internationella organisationer eftersom det är svårt att få in medlemsavgifter från arbetarna. Alla lantarbetare som jagats bort från gårdarna är de fattigaste bland de fattiga.
På seminariet i Stockholm deltar en tjänsteman från ambassaden i Stockholm. Wellington Chibebe uttrycker tydligt att han ser Robert Mugabe och hans parti som fiender.
”Order har getts om att jag ska dödas”
Ambassadtjänstemannen tonar ner motsättningarna. Men Wellington Chibebe sätter handen på bröstet och säger att ”det är med tungt hjärta jag säger att tyvärr så är vi fiender”.
– Order har getts om att jag ska dödas. Jag har blivit torterad och slängd i omänskliga celler. Tack vare internationella protester lever jag i dag, säger han.
Robert Mugabes då marxist-leninistiska parti Zanu ledde på 1970-talet befrielsekampen mot britterna. Bilden av Robert Mugabe som den stora frihetshjälten lever kvar, främst på landsbygden.
Därför är det med tungt hjärta som Wellington Chibebe är så hård i sin kritik mot en ledare som utvecklats till en envåldshärskare.
Zimbabwes ekonomiska kris började i mitten av 1990-talet när den zimbabwiska valutan kraschade. Därefter har den bara blivit värre.
– Mitt land var en juvel i Afrika under 1980-talet, nu har det kollapsat, säger han.
Val i mars – men vinnaren är klar på förhand
I mars är det allmänna val. Wellington Chibebe tror inte på ett demokratiskt och öppet val. Människor är rädda och fattiga.
– MDC har ingen chans att vinna eftersom Zanu kommer att se till att partiet förlorar. Om MDC vinner, halleluja, säger han och skrattar.
Wellington Chibebe tycker det är helt rätt att världens ledare bojkottar möten där Robert Mugabe deltar. Han ska leva isolerad med sitt svältande och lidande folk, anser han.
– När Robert Mugabe får chansen utomlands spelar han rollen som offer, på ett mycket skickligt sätt. Den möjligheten har inte folket.