/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/opinion_51.gif

Ta ut två dagar – och bli ledig i elva!

Det är almanackans glada julbudskap till alla som jobbar femdagarsvecka mellan måndag och fredag.

Drygt hälften av dem som är med i LO-opinion tar ledigt de där två klämdagarna, men därmed inte sagt att riktigt alla blir långlediga. Det finns förlorare även när almanackan fylls av röda dagar.

– När man jobbar i hemstjänsten blir det många röda dagar att jobba när jul- och nyårshelg-en infaller på vanliga vardagar, konstaterar Gunilla Andersson, Nyköping, vårdbiträde i hemtjänsten och arbetsplatsombud i Kommunal. Hon ska jobba en lördag plus fem röda dagar under helgerna, inklusive juldagen, annandagen och nyårsafton.

Krister Andersson, Falun, undersköterska och arbetsplatsombud, jobbar sju helgdagar, inklusive jul-, nyårs- och trettondagsafton.

– Schemat råkade pricka in alla storhelgerna i år. Det blir mycket extrapengar, men jag hade hellre varit ledig. Inga pengar är bättre än ledighet, tycker han.

Vårdfolk, tidningsbud och skiftarbetare i processindustrin håller i gång Sverige under helgerna. Och så jobbar Sveriges brevbärare övertid lördagen före jul för att få ut julkorten i tid.

– Vad gör vi inte för våra kunder? säger Ditte Poulsen, brevbärare i Göteborg och Seko-ombud.