Byggnads överklagar Datainspektionens beslut att kontrollen av oorganiserades löner strider mot lagen.
– Vi fortsätter kontrollen av medlemmarnas löner. Även i framtiden kan vi ta in lönestatistik och avidentifierade uppgifter också om oorganiserades löner, säger Hans Tilly, Byggnads ordförande.

Datainspektionens (DI) beslut om att kontrollen av oorganiserades lön, som regleras i ett kollektivavtal, strider mot personuppgiftslägen (PUL) är en besvikelse för Byggnads.

– Kontrollen försvåras helt klart när vi inte kan ta del av lönerna. Nu hänvisas vi till statistik och avidentifierade uppgifter för de oorganiserade. Men kontrollen kommer att fortsätta, säger Hans Tilly.

Svårare att kontrollera
Kampen mot brottsligheten inom byggbranschen och de svarta lönerna är i fokus. Det här beslutet gör det svårare att kontrollera att
kollektivavtalen följs.

– Det är bakvända världen, säger Hans Tilly, som uttrycker stark kritik mot Byggindustriernas agerande.

Han är övertygad om att den anonyma anmälan till DI mot Byggnads hanterande av de oorganiserades löner kommer från ”byggbranschen”.

Sveriges Byggindustrier uppger till Datainspektionen att Byggnads använder uppgifterna också till att försöka nå dem som inte är medlemmar för att få med dem.

"Medlemmarna registreras"
Ungefär 60.000 arbetare på byggena omfattas av utlämnandet som utförs varannan månad, enligt Sveriges Byggindustrier.

– Nu blir det istället så att medlemmar registreras för sig av arbetsgivaren, något som är känsligt. Det får vi ser hur vi ska hantera, säger Hans Tilly.

Datainspektionen ska ha överklagandet inom tre veckor och skickar det sedan vidare till länsrätten för dom.

Läs också: artikeln "Byggnads förlorar datastrid", 17/12 2007

Läs också: artikeln "Kontrollera löner kan bli svårare", 14/12 2007