Konjunkturinstitutet medger fel i sina beräkningar av löneutvecklingen, men det har ingen betydelse för bedömningen av löneutvecklingen de närmaste åren.

– Obegripligt. Konjunkturinstitutet är inte seriöst när de påstår att felräkningarna inte har någon betydelse för löneprognosen. I fortsättningen kan vi inte tillmäta deras lönerapport någon betydelse, säger Erland Olauson, LO:s avtalssekreterare.

LO har tidigare kritiserat Konjunkturinstitutet för att de räknat fel och att deras bedömning av löneutvecklingen under den pågående treåriga avtalsperioden ligger en 0,5 procentenheter för högt. I sin lönerapport kommer Konjunkturinstitutet fram till att lönen under de tre avtalsåren i genomsnitt kommer att öka med 4,6 procent per år.

Håller med LO
I dag, onsdag, backar Konjunkturinstitutet från sina tidigare beräkningar och ger LO rätt i den delen av kritiken.

– Vi är glada att LO uppmärksammat oss på detta, men jag kan inte förstå att det skulle vara obegripligt, som Erland Olauson säger. Det rör sig om redovisningsteknik, säger Urban Hansson Brusewitz, prognoschef hos Konjunkturinstitutet

KI anser att det handlar om att hantera siffrorna på samma vis som tidigare för att jämförelser ska bli möjliga. KI skriver nu att löneöversynen inte borde ha räknats med i de avtalsreglerade höjningarna i prognosen och att värdet av nollavtalen borde varit med i bedömningen.

Men, skriver KI, detta påverkar inte bedömningen av löneutvecklingen, eftersom om löneöversynen inte räknas med i den avtalsmässiga höjningen så kommer den stället att dyka upp som löneglidning. På samma vis är det med nollavtalen. Den verkliga lönehöjningen blir densamma oavsett om de räknas med i avtalshöjningarna eller inte.

Kan bli förändringar
– Nu vill jag inte äta upp min hatt på att löneökningarnaa kommer att bli så höga som vi förutspår. Vi kan komma att revidera vår prognos, säger Urban Hansson Brusewitz på KI.

I ett pressmeddelande skriver LO-ekonomerna att det är bra att KI medger att deras löneprognos inte är jämförbar med tidigare statistik. LO-ekonomernas slutsats är att avtalets löneökningar är förenliga med Riksbankens mål. LO-ekonomerna vill därför träffa Riksbanken för att diskutera utfallet av avtalsrörelsen.

Läs också: artikeln ”Uppsägning tonas ner i samtalen”, 4/12 2007

Läs också: analysen ”Gemensamt system – en förutsättning”

Läs också: artikeln ”LO redo att möta Svenskt Näringsliv”, 26/11 2007
Läs också: analysen ”Lång dagordning för de tre”, 26/11 2007