Uppsägning tonas ner i samtalen
Uppsägning och reglerna kring vad som är saklig grund blir ingen fråga för diskussionerna om ett nytt huvudavtal.
– Parterna förfogar inte över bestämmelserna om saklig grund. Däremot finns det andra anställningsregler som vi vill diskutera, säger Jan-Peter Duker, vice vd hos Svenskt Näringsliv.
När Svenskt Näringsliv bjöd in LO och PTK till diskussioner om ett nytt huvudavtal pekade arbetsgivarorganisationen på förändringar av konflikträtten och reglerna om ”om anställnings ingående och upphörande”.
I sitt svar förklarar LO att facket inte tänker gå med på några inskränkningar av konflikträtten och att facket inte tänker medverka till ändringar av reglerna för saklig grund för uppsägning.
Saklig grund för uppsägning regleras i lagen om anställningsskydd (las). De sakliga grunderna för uppsägning är arbetsbrist och personliga skäl. Parterna kommer alltså inte att ta upp detta i diskussionerna om ett nytt huvudavtal.
En annan del av las är senioritetsprincipen. Den innebär att den som är sist anställd ska sägas upp först vid arbetsbrist. Många gånger kommer dock fack och arbetsgivare lokalt överens om en annan turordning än ”sist in – först ut” vid uppsägningar på grund av arbetsbrist.
En inte alltför djärv gissning är att Svenskt Näringsliv i ett nytt huvudavtal vill skriva in något annat än lagens senioritetsprincip. Det är dessutom troligt att arbetsgivarna vill ha mer generösa regler för tidsbegränsade anställningar.
Läs också: analysen "Gemensamt system – en förutsättning"
Läs också: artikeln "LO redo att möta Svenskt Näringsliv", 26/11 2007
Läs också: analysen "Lång dagordning för de tre", 26/11 2007
Ladda ner: PTK:s svar (som pdf)
Ladda ner: LO:s svar till Svenskt Näringslivs inbjudan (word-fil)
Ladda ner: Svenskt Näringslivs inbjudan till samtal med LO (word-fil)