Lönerna – men också kortare arbetstid för dem som går på tvåskift – ligger bakom Transports kommande varsel bland flygmekanikerna. Förhandlingarna strandade i helgen.
 
– Det är beklagligt. Avtalsförslaget ligger väl i linje med övriga avtal. Ändå säger Transport nej. Frågan är om de förstår hur bra förslaget är, säger Per Helgesson hos flygarbetsgivarna.

Han säger att facket vill ha 1.000 kronor mer i månaden varje år under tre år. Arbetsgivarna är beredda att betala 2.400 kronor för hela perioden.

Dessutom är parterna enligt honom oense om avtalsperiodens längd, lönetariffer för flygmekaniker, tvåskiftets förläggning samt schemaperiodens längd.

Transports ordförande Per Winberg säger till TT att facket kommer att varsla om någon form av stridsåtgärd. Det handlar om några tusen lastare och flygmekaniker, och en strejk skulle få stora konsekvenser för flygtrafiken.

– Avtalsförslaget är inte tillräckligt, säger Bo Nilsson, ordförande för Transports flygavdelning.

Han säger att facket vill ha arbetstidsförkortning för tvåskiftsarbetarna så att alla som går skift får lika lång arbetstid. Även han säger att de skilda uppfattningarna gäller lönepåslagets nivå, avtalsperiodens längd och lönetariff för mekanikerna.

Läs också: artikeln "Med mandat att varsla", 17/10 2007

Läs också: artikeln "Otåliga transportare väntar på varsel", 10/10 2007
Läs också: artikeln "Transport står fast vid krav", 3/10 2007