Grafikerna och Skogs- och träfacket har redan sagt ja. Nu är det Pappers tur att besluta om förbundet vill gå vidare mot en sammanslagning av de tre fackförbunden.

Sammanslagningen är den enda punkten på Pappers extrakongress som hålls på torsdag och fredag den här veckan.

Men oavsett vad Pappers beslutar vill förbundens a-kassor slå sig samman.

– Vi tror på den idén oavsett vad förbunden hittar på, säger Robert Lundberg, förbundskassör på Pappers.

Bättre ekonomi
En sammanslagning skulle förbättra kassornas ekonomi. Robert Lundberg säger att de små a-kassorna får allt svårare att klara sig när medlemsantalet minskar och administrationen blir dyrare.

På måndag ska de tre a-kassornas styrelser ha ett gemensamt seminarium. Då presenteras ett förslag om hur sammanslagningen ska gå till. Kassorna håller sedan extra stämmor i slutet november och då fattas det definitiva beslutet om sammanslagningen.

– Går allt som planerat kan vi vara klara att dra i gång den nya kassan den 1 april 2008, säger Robert Lundberg.

En sammanslagning av förbunden kommer att ta betydligt längre tid. Om Pappers säger ja till att fortsätta med planerna tillsätts en utredning före årsskiftet. De definitiva besluten ska sedan fattas på extrakongresser nästa höst.

Lika höga avgifter
Processen att slå samman a-kassorna är betydligt enklare och den underlättas även av att de tre a-kassorna har nästan lika höga avgifter. Enligt Robert Lundberg skiljer det bara 15 kronor mellan den dyraste och den billigaste månadsavgiften. 

– Om skillnaderna varit större hade sammangåendet var betydligt svårare. Nu är det ingen som direkt förlorar på det, säger han.

En gemensam kassa för de tre fackförbunden skulle få runt 90.000 medlemmar.

Läs också: artikeln "A-kasseavgift stoppar samgåenden", 12/10 2006