MUMINOLOGI. Ny Tid är en av Nordens mest ärofulla vänstertidskrifter. Många framstående publicister har medverkat och till och med jobbat där.

1948 hette redaktören Atos Wirtanen, en nietzscheansk vänsterintellektuell av den sorten som inte tillverkas längre. Han var nära vän med målaren Tove Jansson, vars karriär gick halvknackigt.

Hon gick med på att göra en veckovis seriestripp av sin nyutkomna barnbok Kometjakten, och den tredje oktober 1947 publicerades första avsnittet av ”Mumintrollet och jordens undergång". Det sista avsnittet kom den 2 april året därpå.

Att som baksidestexten kalla berättelsen ”ohyggligt spännande” är ett våldsamt understatement. Det vore rättare att säga ”helt uppslukande”. Både för intrigens skull och för att man får möta de älskade mumingestalterna i så enkel och färsk gestalt att man lär känna dem mycket bättre.

Trygve Söderling och Juhani Tolvanen ger ramen på klurigt sätt, och Henrika Ringbom återpublicerar den intervju hon råkade få med Tove Jansson år 1984.

Serier: Mumintrollet och jordens undergång
Författare: Tove Jansson
Kommentarer: Trygve Söderling, Juhani Tolvanen och Henrika Ringbom
Grafisk form: Lena Malm
Förlag: Tigertext, Helsingfors

John Swedenmark
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören