/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/ht2007/axcess.jpg
Tidsskriften Axess nr 06/07.

”Orientalism förfalskar det förflutna både i stort och smått. Said ger en starkt missvisande skildring av de arabiska erövringarnas historia. Han visar en nästan fullkomlig okunnighet i fråga om den brittiska imperialismens historia. Han har en anakronistiskt sekulär och expansiv bild av universitetens karaktär i Europa före 1900-talet. [… D]et skulle förvåna mig mycket om akademiska specialister i engelsk litteratur vore beredda att försvara hans bisarrt tendentiösa läsningar […]”
Robert Irwin: ”Said förfalskar det förflutna” i Axess 6, 2007

Akademiska forskare inom humaniora har ibland svårt att nå ut med sina resultat till en bredare publik. Tidskriften Axess startades för att ändra på detta. Öppenheten ska garanteras av att man inte ”formulerat en färdig position och inriktar sig på att föra ut den”.

Nu verkar det dock vara dags att skriva om programförklaringen. På senare tid har tidskriften blivit allt mer uttalat kulturkonservativ. I senaste numret ger man sig följaktligen på en av postkolonialismens viktigaste företrädare. I ledare och tre större artiklar tar man vetenskaplig heder och ära av Edvard Said och hans inflytelserika verk Orientalism.

Den tyngst vägande kritiken står historikern Robert Irwin för. Från ett inomakademiskt perspektiv beslår han Said med obegripliga uteslutningar och historiska tveksamheter. Men han ger Said rätt i att det faktiskt fanns imperialistiskt och rasistiskt tankegods hos vissa orientalister.

Här närmar han sig det verkliga problemet. Saids brandfackla har blivit till ett standardverk som få kritiserar. Det är inte bra. Men det betyder inte att Said hade fel i sina grundläggande antaganden. En öppnare tidskrift hade kunnat ge en mera nyanserad belysning av värdet av Saids teorier. Nu får man söka den debatten på annat håll.

Tidskrift: Axess
Grundad: 2002
Nummer per år: 9

P.S. Under pressläggningen har ett nytt konservativt nummer av Axess redan hunnit komma ut, denna gång med temat ”antiamerikanism”. Red.

Harald Hultqvist
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören