Förtroendevalda på SAS vet inte när de får ersättning för fackliga insatser. Kabinklubbens förhandlare tycker att förtroendemannalagen används godtyckligt av företaget.

Personalchef Tomas Pira säger däremot att lagen används generöst. Han konstaterar dock att de förtroendevalda använder mycket förtroendemannatid i förhållande till klubbens storlek.

– Problemet är att vi inte vet från gång till gång. Ibland får vi kompdagar för vårt fackliga arbete och ibland inte, säger Pelle Gustafsson, kabinklubbens vice ordförande.

Han berättar att han efter strejken för en månad sedan arbetat fackligt fem dagar och att företaget bara ger ersättning för fyra av dagarna.

Alla flyger
Ingen i kabinklubbens styrelse arbetar fackligt på heltid utan alla har vanlig flygande jobb. Om fackligt arbete ska utföras måste flygschemat läggas om för de förtroendevalda eller så får de använda sina lediga dagar.

Enligt kabinklubben har det varit problem sedan SAS 2005 sa upp förtroendemannavtalet med kabinklubben. I årets kollektivavtalsförhandlingar hade klubben hoppats på att ta upp frågan igen, men orkade inte eftersom motsättningarna om arbetsmiljön var så stora.

Under kollektivavtalsförhandlingarna levde klubbstyrelsen i ovisshet om ersättningen för tiden de la ner på förhandlingsarbetet. De använde fridagar, kompdagar och semester för att kunna delta i förhandlingarna.

Beredda på strid
För facket är frågan skjuten på framtiden. Men kabinklubbens centralorganisation, HTF, är informerad och förberedd.

– De förtroendevalda i kabinklubben använder mycket fritid för sitt fackliga arbete. Vi får ta en rejäl strid om detta senare. Kabinklubben har haft problem med förtroendemannafrågan i flera år, säger Tommy Mases, förhandlingschef hos HTF.

Lagen om facklig förtroendemans ställning på arbetsplatsen kom till 1974. I den sägs bland annat att en facklig förtroendeman har rätt betald ledighet för sitt fackliga arbete, och om det fackliga arbetet på grund av arbetsgivaren förläggs till annan tid än ordinarie arbete så ska den fackliga förtroendemannen ha ersättning som om han eller hon arbetade.

En dom i Arbetsdomstolen från mitten av 1980-talet reglerar i viss mån gränserna för lagen under konflikt.

Under konflikt
En förtroendeman som är uttagen i konflikt har inte rätt till ersättning från arbetsgivaren. Men om han eller hon inte är det ska ersättning utgå som vanligt för normalt fackligt arbete, och i det inbegrips bland annat förhandlingar.

Däremot behöver arbetsgivaren inte betala för tid som den fackligt förtroendevalda använder för strejkagitation eller annan tid som används för att organisera strejken.

Läs också: Fler går med efter strejken