Det finns en tydlig tendens i den engelskspråkiga världen att satsa på ultrakorta texter. Recensioner och noveller blir allt kortare.

Short story betyder ”novell”, och man använder uttrycket short short story för en ny litterär genre: den  extremt korta novellen. Många sådana berättelser läggs ut på Internet.

Några författare har blivit ganska kända för sina mininoveller. Dave Eggers har kommit ut med Short Short Stories på Penguin.
Den brittiska tidningen The Independent inbjuder läsare att skicka in extremt korta recensioner. Vissa av texterna publiceras i en tryckt bilaga.

Förlagen Ziji Publishing och Bebo.com inbjuder på nätet skribenter till att skriva noveller i miniatyrformat. Accepterade texter kommer tydligen att publiceras. Bebo.com visar bilder av vad som tycks vara möjliga nya böcker eller kanske cd-skivor.
Ett egendomligt villkor är att en författare måste låta sina vänner kommentera texten. Och kompisomdömen på hemsidan använder en parodiskt ungdomlig prosastil.

Verktitlarna har en lite ansträngd prägel – Its NaTuRaL bAby NaTuRaL, Angel on the Rocks och Mr Right for the Night är några exempel.

Förlagen efterlyser också personlig information om författarna. Så mycket att jag blir misstänksam – är denna kanske avsedd för websitens sponsorer?

Kan hela denna påstådda förlagsverksamhet vara en täckmantel för en reklamkampanj?

Mera seriös tycks en just avslutad kortnovelltävling med rubriken Late Night. Den vinnande texten kommer att ingå i cd-serien Late Night Tales, där rock- och popband medverkar. På varje cd förekommer en miniberättelse. Vinnarens novell publiceras dessutom på nätet.

Har människor i dag så dålig tid eller koncentrationsförmåga att de inte förmår läsa mer än någon sida åt gången?

Eller är det meningen att vanliga människor (icke yrkesförfattare) ska bli rörande glada av att figurera i så pass prestigefyllda sammanhang?

Susanna Roxman
Skriv ett e-postbrev till kulturredaktören

Källor: The Independent, Bebo.com (website) och Guardian Unlimited Books.