Talet om de nya moderaterna var bara ett reklamtrick
De nya moderaterna påminner allt mer om den gamla högern. Nu senast har finansminister Anders Borg (m) och socialförsäkringsminister Christina Husmark Pehrsson (m) föreslagit ytterligare en karensdag i sjukförsäkringen. Långvarigt sjuka ska dessutom kunna drabbas av återkommande karensdagar.
Om de förmår driva igenom försämringarna är oklart. Både folkpartister och centerpartister har uttryckt sin skepsis.
Men propån är allvarligt menad. Statsminister Fredrik Reinfeldt har ryckt ut till försvar för sina båda ministrar. I en ekointervju erinrar Reinfeldt sina tredskande regeringskolleger om att besparingar i sjukförsäkringen ingick i den så kallade Bankerydsuppgörelsen och att i denna slogs också fast att en karensdag bara var en första etapp.
Reinfeldt talar sanning. Men det hindrar inte intrycket att han nu på ett rätt ofinkänsligt sätt försöker täppa till truten på den avgående folkpartiledaren Lars Leijonborg. Denne har ju satt sin heder i pant på att sjukförsäkringen, när ekonomin så tillåter, ska förbättras.
Reinfeldt kyler av ekonomin med en extra karensdag
Ekonomin går utmärkt. Budgetöverskotten är stora. Något hinder att gå Leijonborg till mötes borde inte finnas.
Men dylika argument biter inte på Reinfeldt. I ekointervjun anför han helt nya skäl till varför de sjuka måste klämmas åt än hårdare. Dessa skäl har inte ett skvatt med statsfinanserna att göra utan är rent konjunkturpolitiska.
Enligt Reinfeldt har regeringen sänkt så många skatter att köpkraften i ekonomin ökat oväntat mycket. Med en begynnande överhettning finns risk för stora räntehöjningar. Regeringen måste därför dra sitt strå till stacken genom att kyla ned ekonomin med besparingar i sjukpenningen. Ju mer vi vill sänka skatterna, desto större är behovet av besparingar för att motverka överhettning, förklarar Reinfeldt.
Smaka på den formuleringen.
När värdestegringen på börsen är rekordhög, när företagen delar ut rekordvinster, när fastighetsskatten sänks med tiotals miljarder, när förmögenhetsskatten avskaffas, när överklassen ägnar sig åt skamlöst frosseri, när tillväxten är god och när lönerna ökar – ja då är det enligt statsministern högsta klokskap att kyla av ekonomin inte genom att se till att de som har gott om pengar tvingas hålla igen utan att genom att dra in pengar från de sjuka och arbetslösa.
De nya moderaterna var ett reklamtrick
Om Reinfeldt lyckas driva igenom sina senaste planer eller ej återstår som sagt att se. Det finns kanske en gräns för vilka förödmjukelser som folkpartiet kan uthärda. Men Reinfeldts viljeinriktning är tydlig. Talet om de nya moderaterna var ett reklamtrick. Väl vid makten har partiet kastat masken. I ekointervjun är det den gamla högern som talar klarspråk.
I Statistiska centralbyråns senaste väljarundersökning visas att socialdemokraterna sedan valet har gått fram med tolv procentenheter. Vid ett val idag skulle socialdemokraterna få 45 procent av rösterna. Tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet får riksdagsoppositionen 56 procent.
Väljarna har uppenbarligen upptäckt vad Leijonborg nu får lära sig den hårda vägen. I regeringen är det den nya högern som sätter dagordningen. Övriga allianspartier kan lova runt och prata strunt, men det är moderaterna som kuppar igenom än den ena, än den andra försämringen i välfärden.