Platt tv och platt mage är vad svenska folket drömmer om inför sommaren, om vi får tro våra kvällstidningar. Ingetdera är gratis. Hemelektronik slukar pengar och hårdträning på gymmet kostar inte bara svett.

Men om regeringen får som den vill ska svenskarna överge TV-butik och gym och istället satsa sina slantar på skattesubventionerad skoputsning.

Pigor och drängar för halva priset
Från och med den 1 juli erbjuds nämligen hushållen att hyra in pigor och drängar till halva kostnaden, förutsatt att dessa skaffat sig f-skattesedel.

På skatteverkets hemsida kan man ta del av vilka regler man måste följa för att anlita denna moderna variant av tjänstehjon.
Den skattetjänsteman som utformat föreskrifterna har löst flera kniviga avgränsningsproblem. Alla hushållstjänster ska ju inte omfattas av subventionen.

Sålunda är det helt ok att hyra in en skoputsare, heter det i skatteverkets anvisningar. Att lämna in dojorna till en klackbar berättigar däremot inte till en subvention.

OK att städhjälpen bonar matsalsmöbeln
Det är även godkänt att låta städhjälpen bona matsalsmöbeln. Däremot är förbjudet att ta hjälp med montering av Ikea-möbeln.
Matlagningshjälp är skattesubventionerad. Till matlagning räknas även sådan kokkonst som förläggs till utegrillen.

På herrgårdens grillparty är därmed fullt ok att hyra in Erik Lallerstedt. Men att beställa en hämtpizza ger inte rätt till skatteavdrag.

Skatteavdrag ska vara knutna till bostaden, påpekar skatteverkets jurist. Till bostad räknas dock även fritidshus och andelslägenhet i fjällen. För alla bostäder ges skattesubventionerad städhjälp.

Den som har bott fjorton dagar på vandrarhem får däremot inte köpa skattefri städning för att röja upp efter sig.

Det är tillåtet att yrka avdrag för beskärning av rosor. Dock inte för beskärning av träd. Snöröjning är godkänd. Även sådan snöröjning som sker med traktor. Det ska bli fint plogat på landets herresäten.

Vi rekommenderar alla att ta del av den nya tjänstehjonsstadgan för att hålla reda på vad som är avdragsgillt.

Det som vanligt folk behöver är inte skattebefriat
Som en tumregel gäller att alla sådana hushållsgöromål som vanligt folk kan behöva hjälp med inte är skattebefriade. Installation av hemdator eller reparation av tvättmaskin ska till exempel betalas med fullt ut beskattade pengar.

Men för skoputsning och hantering av utegrillen kan man få halva arbetskostnaden betald, om man nu vill lägga ut pengar på detta.

En familj med två vuxna kan totalt få en skattelättnad om 100 000 kronor.

De som har stor villa, fritidshus och andelslägenhet i fjällen kan därigenom få ett icke oväsentligt bidrag till skötsel och renhållning av bostäderna — och som grädde på moset dessutom skorna putsade.

Det är dem väl unt. Så mycket egendom måste vårdas. Men rättvisa råder ändå: hämtpizzan får de betala ur egen ficka.