Högerregeringen vill plånboken ska styra vem som får vård
Privatiseringen av sjukvården har inte fått de gynnsamma effekter man hoppades på, i synnerhet inte för de anställda kvinnorna som åtminstone tidigare bedömts vara mest viktiga att höja lönen för. Däremot har manliga läkare avsevärt höjt sina inkomster genom att bland annat etablera egna bolag.
Vice statsministern Maud Olofsson har uttalat att man skulle finna på åtgärder så att också kvinnornai vården skulle kunna öka sina inkomster. Vad man totalt undvek att kommentera var vilka som ska betala de ökade kostnader det måste innebära när alla i vården ska få avsevärt ökade inkomster. Patientperspektivet förs inte på tal.
I ett tv-program kunde man följa hur en man i USA drabbades av en olycka och kapade två fingrar. Han hade ingen försäkring. Det ledde till att han själv fick ”välja” hur han ville bli behandlad.
Valde han att rädda ringfingret, som var det ena fingret han kapat, var kostnaden 12.000 dollar (cirka 750.000 kronor), valde han långfingret kostade operationen 60.000 dollar cirka 400.000. (Han räddade ringfingret).
Det är väl mot den här typen av sjukvårdsfinansiering högerregeringen strävar, frågan är om vi inte redan är där?
Nils-Olav Lindh
Kiruna