IF Metall börjar summera avtalsrörelsen när de nya avtalen är klara för runt 95 procent av medlemmarna. Ordföranden Stefan Löfven säger att det nu gäller att ha koll på utvecklingen och bedöma hur de ingångna avtalen står sig.

– Det är inte bra för lönebildningen med de statliga tjänstemännens nollavtal. Det behövs en central löneram. Nu när allt går uppåt är risken stor för att deras löner drar iväg, säger han.

Direktörslöner
Även om lön och ersättning till direktörer och till ledamöter i bolagsstyrelser inte har så stor betydelse för ekonomin så anser IF Metalls ordförande att utvecklingen av dessa har en stor betydelse.

– När de här klöser åt sig är det tydligen helt i sin ordning, men vi ska följa hur ersättningarna ökar och vilka signaler detta ger. Det finns en gräns för vad vanligt folk kan acceptera.

Säga upp
En tanke bakom de slutna avtalen är att de ska ge reallöneutveckling. Om inflationen blir hög kanske inte det uppnås och det kan alltså bli ett skäl för IF Metall att fundera på att säga upp det sista avtalsåret. Ett sådant beslut fattas först hösten 2008.

Som helhet är Stefan Löfven nöjd med avtalsrörelsen.

LO-samordningen och industriavtalet fungerar. Industrins uppgörelse har satt märke för andra. Att en del, som Kommunal, Handels samt Hotell- och restaurangfacket, fått mer tycker han är oproblematisk eftersom LO-förbunden var överens om det.

Acceptabel ökning
Pensionsuppgörelsen kallar IF Metalls ordförande ”ett jäkla genombrott”.

Lönenivåerna är acceptabla och lägstalönerna har höjts ordentligt, men det gäller för facket att titta på hur stor löneglidningen blir. IF Metalls bedömning är att lönerna i verklighet kommer att gå upp drygt fyra procent per år.

I höstas stod jämställdhetspotten mot stora höjningar av avtalens lägstalöner i den interna LO-diskussionen. IF Metall satsade på kraftiga höjningar av lägstalönerna. Än har dock IF Metall ingen utvärdering vilket som har givit bästa utfallet.