Utvecklingsgarantin införs den 2 juli, och Ams räknar med att totalt 50.000 arbetslösa kommer att gå in i garantin under hösten. Vid årsskiftet väntas 40.000 personer delta i den nya åtgärden, medan 10.000 ska ha lämnat den därför att de då har fått jobb eller utbildning.

Jobb- och utvecklingsgarantin ska ersätta den socialdemokratiska regeringens program för långtidsarbetslösa, aktivitetsgarantin. Regeringen har beskrivit den nya åtgärden som en mycket bättre matchning mellan arbetssökande och lediga arbeten. Arbetsförmedlarna ska bli mer av coacher, som hjälper de arbetslösa att själva ta kontakt med tänkbara arbetsgivare.

Slutpunkt
Men hur jobb- och utvecklingsgarantin skiljer sig från aktivitetsgarantin, som börjar avvecklas vid halvårsskiftet, har varit lite oklart. Vid en pressträff i dag, tisdag, försökte Kenneth Herder, direktör vid Ams, göra skillnaden tydligare.

– Den nya åtgärden är en renodlad matchningsinsats, säger Kenneth Herder. Man ska få arbete.

– Lyckas inte det, så finns det en tydlig slutpunkt. Efter 450 dagar ska den arbetslösa gå över till någon form av samhällsnyttig sysselsättning. I aktivitetsgarantin finns personer som varit kvar där sedan den infördes år 2000.

Individuellt
Jämfört med aktivitetsgarantin satsar Arbetsförmedlingen mer resurser på jobb- och utvecklingsgarantin. 2 000 arbetsförmedlare ska ge de arbetssökande intensiv coachning, individuellt eller i mindre grupper än tidigare.

Inriktningen är att de arbetssökande själva ska ta kontakt med arbetsgivare, framför allt sådana där det finns ”dolda” jobb, alltså tjänster som arbetsgivaren har behov av men inte beslutat sig för att inrätta. Ams undersökningar tyder på att det finns 30 000 dolda jobb i Sverige, plus 40 000 lediga jobb till vilka arbetsgivarna inte hittar lämpliga personer.

Ams delar in jobb- och utvecklingsgarantin i tre faser.

Kartläggning
I den första, som ska vara i högst 250 dagar, kartläggs tänkbara arbetsgivare, och den arbetslöse får hjälp att söka jobb. Här kommer Ams att använda metoder från ett projekt i Stockholms län, Jobbnätet, som lyckats föra samman långtidsarbetslösa med företag som behöver anställa.

I den andra fasen får de arbetssökande praktik eller arbetsträning ute hos arbetsgivare som är intresserade av att anställa. Arbetsförmedlingen kan betala arbetsgivarnas merkostnad för handledning.

Gratisarbete
Eftersom deltagarna i jobb- och utvecklingsgarantin dessutom har aktivitetsstöd kan de ses som gratis arbetskraft.

– Vi får förstås hålla koll så att inte samma arbetsgivare tar in nya praktikanter hela tiden, säger Kenneth Herder.

Den tredje fasen träder in när 450 ersättningsdagar har gått utan att den arbetslöse har fått jobb eller börjat en utbildning. Den består av ”varaktig samhällsnyttig sysselsättning”.

– Vad det är vet vi inte ännu. Det kommer regeringen att förtydliga, säger Kenneth Herder.

FAKTA: Två grupper av arbetslösa
Jobb- och utvecklingsgarantin riktar sig till två grupper. Dels arbetslösa som är anmälda som arbetssökande och har förbrukat sina 300 dagar med arbetslöshetsersättning utan att kvalificera sig för en ny ersättningsperiod. Dels arbetslösa utan ersättning som har varit inskrivna vid arbetsförmedlingen i minst 18 månader sammanhängande.