SAS vill ge en av kabinklubbens medlemmar en skriftlig varning för åsikter som han fört fram på klubbens interna hemsida.

LO-Tidningen berättade i fredags att SAS kallat in flera kabinanställda, som uttalat sig för medier under strejken, till enskilda samtal. Klubbens ordförande Pia Kastebring sa då att klubben undersöker det hela och hon hävdade också att det inte får gå till på det viset.

Dialog
Lars Andersen på SAS informationsavdelning säger att två enskilda samtal har ägt rum och det med personer som uttalat sig i medier om sjukfrånvaro och om hur en arbetsdag kan se ut. Lars Andersen säger att det handlat om vilka fakta som är riktiga.

– Vårt syfte är inte att vara hotfulla. Det måste väl vara tillåtet att föra en dialog mellan ledning och medarbetare, säger han.

Lars Andersen känner inte till hur många som sammanlagt som kallats till samtal.

Sedan i fredags  har ytterligare några kallats till samtal, enligt uppgifter till LO-Tidningen. Och en person har fått veta att han ska få en skriftlig varning för ett inlägg på klubbens egen hemsida, som skyddas av lösenord.

”Bra schema”
Inlägget är ett slags svar till en av de kabinanställda som i en tidning argumenterade mot strejken och hävdade att situationen inte alls var som facket beskrev den. Inläggsskribenten svarade då att det den som uttalade sig hade konstigt mycket traktamente och ett ovanligt bra arbetsschema. Som avslutning skriver han att han nu vet vilka personer han i framtiden inte vill flyga med.

– SAS agerande är märkligt. Vi borde nu lägga konflikten bakom oss och gå vidare, säger Pelle Gustafsson, vice ordförande i kabinklubben.

Dataintrång
Mattias Landgren, HTF:s chefsjurist, säger att SAS har gjort sig skyldig till dataintrång om företaget tagit sig in på klubbens hemsida och läst inläggen.

Hans viktigaste argument handlar dock om att inlägget är skrivet på fritiden och att det krävs mycket för att någon ska kunna straffas för saker som görs utanför arbetet. Den skriftliga varningen är i så fall en otillåten bestraffning, enligt Mattias Landgren.

Företagets Lars Andersson säger att SAS inte har gjort sig skyldigt till något dataintrång, däremot har företaget fått utskrifter av fackets hemsida av anställda. Det som gör att SAS överväger en skriftlig varning är att inlägget kan vara ett brott mot företagets policy mot kränkande särbehandling.

Kränkning
Annett Olofsson på LO-TCO rättsskydd uttalade sig häromdagen om att kabinanställda kallas till enskilda samtal. Hon förklarade att privatanställda har omfattande yttrandefrihet och rätt att uttala sig i media. Dessa rättigheter är särkilt stora under en arbetsmarknadskonflikt.

Hon kan tänka sig att de enskilda samtalen är en föreningsrättskränkning eller kanske en otillåten stridsåtgärd från företaget.