LO-förbunden håller fast vid socialismen
Allt fler LO-medlemmar röstar borgerligt, samtidigt som LO-förbunden fortfarande strävar mot socialism. I flera förbunds stadgar anges att facket ska verka för en socialistisk samhällsutveckling.
Vart fjärde LO-förbund har stadgar som anger att de ska verka för en socialistisk demokrati, eller för demokratisk socialism. Ett av dem är Målareförbundet.
– Det har stått så länge, och vi har ingen som helst avsikt att förändra det, säger Hans-Åke Engdahl, förbundssekreterare.
Förbundets stadgar ska göras om i slutet av juni, men det har inte varit någon diskussion om socialismen, enligt Hans-Åke Engdahl. Inte heller skrivningen om att förbundet ska samarbeta med socialdemokraterna har ifrågasatts, trots att förbundet är ensamt om att nämna ett politiskt parti i stadgarnas målparagraf.
Hans-Åke Engdahl tycker att grundvärderingarna i stadgarna är bra och tror inte att de skrämmer bort medlemmar som röstar borgerligt.
– Visst kan man vara med i facket även om man inte är socialdemokrat, säger han.
Kommunal arbetar för demokratisk socialism
Om någon av Målarnas medlemmar inte ställer upp på stadgarna är det förbundets uppgift att jobba på att omvända dem, tillägger han.
Kommunal ska verka för demokratisk socialism, enligt stadgarna. På förbundets kongress i maj ville ledningen införa en ny målparagraf utan ordet socialistisk. Men efter en lång, känslosam debatt röstades förslaget ned.
– Majoriteten var rädd att vi ville ändra grundvärderingarna, men det var inte tanken, säger Lars-Åke Almqvist, Kommunals förste vice ordförande.
Han säger att ledningen inte ville ta bort ”socialistisk” av hänsyn till medlemmar som röstar borgerligt. Orsaken var att förbundet ville få ett modernare språkbruk och tydligare skrivningar kring målen.
– Det är ju ingen som talar om demokratisk socialism i dag, vi ville formulera om det till något som skulle vara lättare att förklara för medlemmarna.
Både sociallism och feminism i Livs
Livs har också med socialismen i sina stadgar. Men förbundet slår även fast att en feministisk grundsyn ska prägla verksamheten.
Feminismen väckte heta känslor då den fördes in i stadgarna 2005, men Livs andre ordförande Gerald Lindberg tycker att det är ett naturligt ställningstagande.
– I dagens läge är det kvinnliga könet förtryckt i olika sammanhang i samhället och i arbetslivet. Därför måste man ha med feminismen som en ledstjärna i det fackliga arbetet, säger han.
Gerald Lindberg säger att feminismen nu är accepterad bland medlemmarna och att socialismen aldrig varit ifrågasatt.
– Begreppen går hand i hand. Det handlar om jämlikhet och jämställdhet, och det måste vara våra fackliga mål, säger han.
De LO-förbund som inte har begreppet socialistisk demokrati i sina stadgar använder sig nästan uteslutande av en formulering från LO:s normalstadgar. Där slås det fast att de ska verka för en politisk, social, kulturell och ekonomisk demokrati.
Tjänstemännen vill vara opolitiska
Till skillnad från LO-förbunden ska tjänstemannaförbunden i TCO och akademikerförbunden i Saco vara opolitiska. Sture Nordh, som är ordförande för TCO, hänvisar till det politiska oberoendet när han berättar att begreppet socialism inte förekommer i tjänstemannaförbundens stadgar.
– Det finns två grundläggande fördelar. Den ena är att det finns ett tydligt facklig uppdrag som inte behöver förhandlas med någon.
– Det andra är att en politiks anknytning till ett parti skulle göra det omöjligt att upprätthålla den höga organisationsgrad vi har. Vi skulle stöta ut väldigt många medlemmar, säger han.