Rörlig tjänstepension har åter stött på patrull inom EU. Den här gången är det Nederländerna som lagt in sitt veto i ministerrådet. Svenska fack kräver att ett EU-direktiv inte får påverka kollektivavtalad tjänstepension, något som kan bli parlamentets beslut.

Flyttning av tjänstepensionen över gränserna har blivit en stor fråga inom EU. Ett direktiv skulle vara verklighet när Tyskland avslutar sitt ordförandeskap i sommar. Men med ett veto från Nederländerna i ministerrådet ser framtiden för rörlig tjänstepension plötsligt osäker ut.

De svenska facken LO, TCO och Saco är överens om att löntagarnas rätt till den intjänade tjänstepensionen ska stärkas. Men de är motståndare till att kapitalet ska kunna flyttas runt mellan länderna, något som kommissionen har föreslagit.

– Det är inte nödvändigt att pengarna flyttas när man fortfarande är aktiv. De ska behandlas på samma sätt som för dem som fortfarande är anställda på ett ställe. Facken värnar om de intjänade pensionsrättigheterna så att de finns kvar och betalas ut vid pensionen, säger Ellen Nygren, LO: s pensionsexpert.

– Och det viktigaste är att arbetsgivare inte kan sätta upp villkor som innebär att intjänade rättigheter tas ifrån dem som byter arbetsgivare.

Lapptäckte av åldersgränser och regler i olika EU-länder

Kruxet är att tjänstepensionen, som betalas av arbetsgivarna, består av ett lapptäcke av olika åldersgränser och regler för utbetalandet i de olika EU-länderna.

Det finns system för tjänstepension som går ut på att stärka de anställdas bindning till företagen. I Tyskland finns många sådana företagsanknutna system, liksom i Portugal där pensionen kan gå helt förlorad för den som säger upp sig och byter företag.

Lapptäcket av olika system vill kommissionen komma tillrätta med genom gemensamma minimiregler i ett direktiv. På alla sätt vill kommissionen öka medborgarnas rörlighet över gränserna i enlighet med Lissabonstrategin.

Redan i oktober 2005 presenterade kommissionen det första direktivförslaget. Det syftade till att individen skulle ha rätt att ta med sig sitt intjänade kapital vid en flytt.

Ett sådant system var många länder, de svenska facken och Svenskt Näringsliv motståndare till.

Flera länders pensionssystem slås sönder
Flytt av pensionskapital riskerar att slå sönder inte bara svenska system utan alla utvecklade tjänstepensioner i Belgien, Nederländerna, Finland, Danmark. Därför fick det första förslaget tummen ner.

– Kommissionen ville gå lagstiftningsvägen med ett direktiv som garanterar individens rätt att flytta pensionskapital. En sådan rätt i lag slår sönder våra kollektivavtal som gäller för stora grupper, säger Kjell Rautio, TCO:s pensionsexpert.

– Att flytta kapitalet mellan olika pensionskassor är negativt för löntagaren eftersom avgifter tas ut vid varje tillfälle. De som inte är insatta riskerar att bli blåsta.

Sysselsättningsutskottet i EU-parlamentet har kommit med ett förslag som sannolikt går igenom på det sista plenumet före sommaruppehållet. Det förslaget går i de svenska fackens spår och skyddar kollektivavtalen.

Rådet har försökt hitta en gemensam lösning med parlamentet men fick ge upp eftersom Nederländerna lagt in sitt veto. Eftersom pensioner är en del av det sociala välfärdssystemet måste ministrarna i rådet vara överens.

– Jag är pessimistisk om att få en uppgörelse om pensionerna i en nära framtid. Det såg ljust ut ett tag under Tyskland som ordförandeland. Men nu är frågan om Portugal i höst alls kommer att ta itu med pensionerna, säger Jan Andersson (s), parlamentariker och ordförande för sysselsättningsutskottet.

Högst fem års karenstid

Sysselsättningsutskottet i Europaparlamentet föreslår i korthet:
 • om det finns en karenstid i det kompletterande pensionssystemet (tjänstepensionen) så får den inte överstiga fem år. Inga karenstider får finnas för den som har fyllt 25 år.
 • medlemsstaterna ska få tillåta att arbetsmarknadens parter i kollektivavtal inför egna bestämmelser om tjänstepensionen, förutsatt att de dels garanterar ett likvärdigt skydd för de berörda, dels inte diskriminerar någon grupp.