Ju starkare vänstern är i en kommun, desto mer pengar satsas på arbetsmarknadsåtgärder. Men det är endast i de riktigt stora kommunerna som den kommunens politiska färg har någon betydelse, visar en ny avhandling.

Det är endast i riktigt stora kommuner som den poliska färgen påverkar hur mycket pengar som satsas på arbetsmarknadsåtgärder.

Statsvetaren Martin Lundin, Uppsala universitet, har undersökt sambandet mellan en kommuns politiska färg och hur mycket pengar som satsas på arbetsmarknadsåtgärder.

Det finns ett samband. Ju starkare vänstersidan är, desto mer pengar går till arbetsmarknadspolitik när man tagit hänsyn till en rad andra faktorer som arbetslöshet och befolkningsstruktur.

Men det är endast i riktigt stora kommuner, kring 400.000 invånare, som den politiska färgen får en stor effekt.

– Om vänstersidan skulle stärka sin ställning med 1en procentenhet i kommunfullmäktige i en sådan kommun kan man säga att det innebär att satsningen på arbetsmarknadspolitik skulle höjas med 1,5 till 4 procent, säger Martin Lundin som grundar sitt antagande på en teoretisk beräkning.

För flertalet av landets kommuner, som har mellan 30.000 och 80.000 invånare, är effekten av den politiska färgen betydligt mindre.
I riktigt små kommuner, kring 5.000 invånare, märks knappt någon effekt alls.

En slutsats är att det är svårt att få genomslag för politiska beslut i kommuner som är små.