ANALYS. I de heta bostadsområdena runt storstäderna vinner 99 procent av villaägarna på regeringens ändrade bostadsskatt. Där slår den avskaffade fastighetsskatten igenom, medan villaägare ute i landet förlorar på den höjda reavinstskatten.

/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/fastskatt.jpg

I kartläggningen här ovanför har LO-Tidningen utgått från uttaget av fastighetsskatt på Sveriges drygt 100 skattekontor.

En klart lysande röd färg innebär att de flesta småhus inom skattekontorets område har ett taxeringsvärde på under 450.000 kronor. Där kommer husägarna inte att vinna någonting på regeringens förslag att avskaffa fastighetsskatten och ersätta den med en kommunal avgift på max 4.500 kronor.
En klart blå färg innebär att majoriteten av villorna har ett taxeringsvärde på över 450.000 kronor. De vinner alltså direkt på regeringens förslag. I de riktigt heta områdena runt Malmö, Göteborg och Stockholm vinner 99 eller 100 procent av villaägarna på förslaget.

För de villaägare som har ett lägre taxeringsvärde än 450.000 kronor blir den nya avgiften densamma som den gamla fastighetsskatten.

Men om vissa husägare vinner på affären och andra inte förlorar någonting blir ekvationen ofullständig. Om regeringen hade stannat där skulle det saknas drygt sex miljarder kronor för att finansiera reformen.

För att få in dessa pengar och för att få kostnader och inkomster att gå ihop har regeringen föreslagit att reavinstbeskattningen, som ska betalas av den som gör en vinst när huset säljs, ska öka från 20 till 30 procent.

Det betyder att alla som har ett taxeringsvärde på under 450.000 kronor (de flesta i de röda områdena) uteslutande drabbas av ökade kostnader när regeringen säger sig avskaffa fastighetsskatten.  De får inga minskade avgifter eller skatter över huvud taget.

På så sätt fungerar den nya skatten som ett omvänt utjämningsbidrag:

De redan stora skillnaderna i tillgångar mellan villaägare i tillväxtregioner och villaägare i glesbygd ökas på ännu mer genom att pengar förs över från dem som har lite till dem som har mycket.