SAS ledning kallar kabinanställda, som uttalat sig kritiskt, till enskilda samtal. Andra kabinanställda, som uttalat sig i medierna under strejken, har skällts ut av sina chefer.

Pia Kastebring, kabinklubbens ordförande, berättar att flera kontaktat klubbstyrelsen och berättat att de tagit illa upp.

– Vi kartlägger nu detta och ska ta ställning till företagets agerande, men så här får det inte gå till. Vi har faktiskt föreningsfrihet och det finns en grundlagsskyddad rätt att gå i konflikt. SAS syfte är för oss oklart, men om det är att skrämmas är det oerhört allvarligt, säger hon.

Pia Kastebring säger att om företagets syfte var positivt för personalen skulle ledningen inte agera på det här viset. Då skulle istället SAS kalla till möte, erkänna sina misstag och be om ursäkt för sin bristande respekt för personalen.

Annett  Olofsson är chef för arbetsrättsenheten hos LO-TCO Rättsskydd. Hon förklarar att privatanställda har omfattande yttrandefrihet och rätt att uttala sig i massmedia. Dessa rättigheter är särskilt stora under en pågående arbetsmarknadskonflikt. Annett Olofsson kan tänka sig att SAS agerande är en föreningsrättskräkning eller kanske en otillåten stridsåtgärd.