TCO ska renoveras var en återkommande fras då de inledde sin kongress i början av veckan.

Tjänstemannaförbunden pressar nu ur plånböckerna för att hosta upp de miljoner som behövs för uppfräschningen som ska stoppa medlemsflykten. Oron var den röda tråd som löpte genom TCO-kongressen.

– Vi samlas i vad som är en facklig brytningstid, sa TCO:s ordförande Sture Nordh.

Flykten från a-kassan och ett vikande medlemstal oroar. Förbunden inom TCO ska nu avsätta 20 kronor per medlem i ett försök att stoppa ett medlemsras. För TCO handlar det om en storsatsning, särskilt med tanke på att förbunden årligen betalar 96 kronor per år och medlem till centralorganisationen. Ulf Mårtensson, TCO:s stabschef, värjer sig för att kalla satsningen för en kampanj.

– Det för tankarna till affischering och det är inte bara det vi tänker på, säger han.

Helighetsfull
Mer än så vill Ulf Mårtensson inte säga.

– I juni ska vi bli mer konkreta.

Frågan om TCO:s framtida inriktning diskuterades även på de rådslag som de 102 kongressdelegaterna höll i mindre grupper.  De talade bland annat om hur facket ska hantera att allt fler pendlar mellan jobb och arbetslöshet och hur familjerna ska klara att lägga ”livspusslet”, att kombinera arbete och privatliv.

– En lycklig mamma sa till mig att hon gladligen skulle offra det mesta för den lycka hon känner för sitt barn. Jag tänkte att det kanske är just så hon kommer att få göra. Offra pengar och karriärmöjligheter. Men hennes man, även om han var lika beredd till offer, kanske inte hade behövt att göra det. Jämställdhetsarbetet är en avgörande fråga för oss, sa Sture Nordh under sitt inledningsanförande.

Ett stort problem
Kongressen gästades också av statsminister Fredrik Reinfeldt som tydligt markerade att han inte gick med på TCO:s beskrivning – att förändringarna av a-kassan är ett stort problem.

– Det måste bli mer lönsamt att jobba, sa Fredrik Reinfeldt.

– Ni talar mycket om a-kassan och jag ska ta den diskussionen. Är det en omställningsförsäkring eller ska vi ge utrymme för en arbetslöshetsersättning som i realiteten blir en sorts livslång försörjning, fortsatte statsministern och möttes av artiga applåder då han avslutat sitt tal.