Ett dråpslag mot vuxenutbildningen, kallar LO rege-ringens planer på att dra in bidraget till korttidsstudier.

Men regeringen hävdar att det är ett steg mot att skapa ett sammanhållet studiestödssystem. Från och med januari 2008 vill regeringen dra in bidraget på 50 miljoner kronor som går till korttidsutbildningar för att bland annat läsa in svenska, engelska, samhällsvetenskap och matematik.

Fördelar bidraget
– Vi tycker inte att det är rimligt att myndighetsutövning utövas av vissa utvalda fackliga organisationer, säger Therese Wallqvister, stabschef på utbildningsdepartementet och syftar på LO och TCO som fördelar huvuddelen av bidraget.

– Vi tycker att behovet av stödet inte är så stort just nu, fortsätter hon.

Istället är det kommuner, arbetsgivare och det vanliga studiestödssystemet som ska se till att vidareutbildningen upprätthålls. Från fackligt håll kommer nu stark kritik.

– Det här är sista stöten mot vuxenutbildningen. Nu finns inget annat kvar än studiemedlet, säger Magnus Johansson, på LO:s enhet för facklig utbildning.

Fler reaktioner
Han är orolig för att många yrkesarbetande med låg utbildning får svårt att läsa in gymnasiekompetens. Fackklubbarna på Volvo har också reagerat.

– Hos oss har en stor del av bidraget gått till att utbilda dem som har dyslexi samt läs- och skrivsvårigheter, men det här kommer att slå hårt mot dem, säger Joacim Eliasson på Volvo Lastvagnar i Umeå.

Han befarar även att det indragna stödet kommer att bli kännbart för ABF som byggt upp utbildningar i hela landet. Förra året studerade 20 640 personer med bidrag för korttidsstudier. Beslut förväntas fattas då höstbudgeten läggs fram.