FAKTA: Arbetsplatsolyckor i Europa. Händelser på aretbsplatsen som orsakat mer än tre dagars sjukskrivning. Standardiserade mått.
/media/lotidningen/media/images/nyhetsbilder/vt2007/aplatsolyckoreu.jpg

De senaste tio åren har arbetsskadorna minskat i Europa samtidigt som de har ökat globalt. Under samma tid har skadorna i Sverige legat på en konstant låg nivå.

Antalet arbetsskador varierar starkt från land till land. Spanien hade 2004 till exempel sex gånger fler arbetsskador än Nederländerna och Sverige. Den stora nedgången i Nederländerna är dels en faktisk nedgång, dels en följd av ändrade sjukskrivningsregler och landet sällar sig nu till de tre länder som har lägst arbetsskador, Sverige, Storbritannien och Irland.

I övriga världen är dock läget annorlunda. FN:s arbetsorganisation ILO uppskattade 2005 att drygt 2,2 miljoner arbetare dör världen över i arbetsolyckor och arbetssjukdomar varje år, vilket är en ökning med tio procent sedan tidigare uppskattningar. 270 miljoner arbetare drabbas varje år av allvarligt arbetsskada och 160 miljoner arbetare drabbas av en arbetsrelaterad sjukdom.

EU:s fond för förbättrade levnads- och arbetsförhållanden ger vart femte år ut en rapport där Europeiska arbetare själva bedömer sina arbetsvillkor. Den senaste, som presenterades i februari i år, visar att 35 procent av arbetarna anser att det finns hälsorisker med deras jobb. Det är dock färre än tidigare och skillnaden mellan tidiga och nya EU-länderna är stor, där arbetare i de tidigare
öststaterna anger betydligt fler hälsorisker på jobbet.

På ett par områden visar dock mätningarna på en tillbakagång. Det är dels rädslan för skador som orsakas av repetitiva arbetsmoment. Kvinnor är mest utsatta för den här typen av skador. Det är dels också stressen på arbetet, där de europeiska arbetarna upplever en allt högre intensitet med snabbare arbetstakt och snävare deadlines.

En fjärdedel av alla EU:s arbetare uppger att de alltid eller nästan alltid måste arbete med en mycket hög arbetstakt. Trots polisers och militärers utsatthet i Europa är också fler kvinnor än män utsatta för våld på jobbet, till stor del beroende på det våld som kan förekomma inom vård och omsorg