Det finns inget lätt sätt att beräkna vinsterna av en bra arbetsmiljö, men företagen borde dra lärdom av de satsningar som verkligen hjälper, anser Paula Liukkonen, docent i företagsekonomi.

Hon har i många år arbetat med bemanningsekonomi och vad företag kan tjäna på god arbetsmiljö. Puala Liukkonen anser att diskussionen ofta varit för snäv.

– På 1980- och 1990-talet var det på modet att säga att allt arbetsmiljöarbete var lönsamt. Men det är inte alls säkert att arbetsmiljöinvesteringar handlar om lönsamhet i vanlig bemärkelse, alltså företagens vinst i förhållande till satsat kapital.

Att minska sjukfrånvaron ger till exempel vinster i flera led. Det minskar sjuklönekostnaderna men ger också ökade inkomster. Det kan vara att försäljningen minskar om sjukskrivningarna orsakar brister i kvalitet genom luckor i bemanningen eller om ersättare begår misstag i arbetet. Och inom tjänsteföretagen syns arbetsmiljöns goda effekter i högre kundnöjdhet och högre kundlojalitet vilket i längden ger ökade inkosmter.

– I dag skulle jag vilja säga att arbetsmiljösatsningar syns mer på intäktssidan än på kostnadssidan, säger Paula Liukkonen.

Svårt att lära sig
Men trots att många goda exempel finns drar företagen alltför sällan lärdom av dem, säger Paula Liukkonen.

– Om vi hade bättre uppföljning av arbetsmiljöinvesteringars nytta och konsekvenser så skulle vi inte behöva ifrågasätta dem varje gång, då skulle vi se att en del investeringar alltid verkar vara lönsamma. Men eftersom uppföljningen är så dålig är det lite grann som att börja om från början varje gång.

Paula Liukkonen anser också att fler mått bör användas för att beräkna vinsterna med arbetsmiljössatsningar.

– Det finns tre operativa mått i ett företag, det är produktivitet, effektivitet och kvalitet. I arbetsmiljösammanhang talas det nästan alltid bara om hur mycket man kan öka produktiviteten, men förts när alla tre mått pekar i samma riktning kan man dra någon egentlig slutsats.

Hur ser då fackets roll ut?
– Facket har stora möjligheter om de inte bara sitter i skyddskommittéer utan tar en aktiv roll och kommer med konstruktiva lösningar.

Men facken måste arbeta i linje med företagens sätta att tänka.

– Det finns metoder och modeller för hur man gör investeringsbedömningar och det gäller att ta in arbetsmiljöarbetet i dessa modeller. Vi ska inte tro att de stora företagen ändrar sina investerings- och kalkylmodeller för att de ska passa arbetsmiljöarbetet. Kalkylmodellerna finns och vi måste göra så att arbetsmiljöåtgärderna kan bedömas med dem, säger Paula Liukkonen.

Läs också: artikeln "Färre sjuka ökar vinst"
Läs också: artikeln "Tillfälliga jobb ökar sjukfrånvaron"