Ams månadsstatistik visar en tydlig förbättring av hela arbetsmarknaden. Arbetslösheten minskar i alla län, i alla åldrar och både bland kvinnor och män och ligger nu på 3,7 procent. Unga personer har kunnat dra större nytta av de goda tiderna än andra grupper. Men det gäller inte för de cirka 15.000 långtidsarbetslösa ungdomarna.

Ams lovar nu riktade satsningar på de mest utsatta grupperna: de som har kort eller otillfredsställande utbildning, personer med funktionsnedsättningar och personer som är födda utanför Europa.

– Vi måste bli mycket bättre på att identifiera varje ung person som kommer till arbetsförmedlingen, säger Ams generaldirektör Bo Bylund.

Inom 14 dagar ska de unga delas in två grupper; de som snabbt bedöms kunna hitta ett arbete och de som behöver med stöd. Mot dem som har ett större behov ska individuella insatser riktas. Orsaker till en eventuellt nedsatt arbetsförmåga ska identifieras.

För dessa utsatta grupper pågår också en upphandling av tjänster från andra aktörer i tre län. Bo Bylund lovar också en satsning på arbetsförmedlare med särskilt kompetens att hantera unga.

Han önskar också att utbildningsanordnare runt om i landet ska bli bättre på att se till utbildningsbehoven i närområdet. Antalet arbetslösa i Sverige uppgår nu till 166.000, en minskning med 38.000 sedan april förra året. Antalet unga arbetslösa har under samma tid minskat med 2.000 till 30.000.