Drogtester förekommer på var femte arbetsplats. Så ser det åtminstone ut i LO-opinion­.

På hälften av dessa arbetsplatser drogtestas både arbetssökande och de som redan är anställda. På hälften av arbetsplatserna är det drogtester antingen vid nyanställningar eller av de redan anställda. När det gäller redan anställda är stickprov vanligast.
Majoriteten i LO-opinion vill inte ha drogtester av alla anställda.

Däremot säger en stor majoritet ja till drogtester för speciella yrkesgrupper, som piloter eller bussförare, eller om det finns anledning att misstänka missbruk.

Drogrester vid nyanställningar
Kathe Nilsson är huvudskyddsombud och lagerarbetare på Åhléns i Jordbro. Där infördes drogtester vid nyanställningar förra året.

– Det är nog bara en tidsfråga tills företaget vill förhandla om slumpmässiga drogtester. Vi i Handelsklubben har hittills sagt nej, berättar hon.

– Drogtester vid nyanställningar är ett enkelt sätt att sålla bort oönskade problem. Vem tror att arbetsgivaren erbjuder hjälp till
någon som inte ens är anställd?

Drogtester av redan anställda förekommer bara vid rehabilitering.

– Ännu har ingen blivit uppsagd på grund av missbruk, konstaterar Kathe Nilsson och fortsätter:

– Det oroar mig och mina arbetskamrater att både alkohol och droger blir vanligare. Frågan är om vi kommer åt problemet genom tillåta drogtester. Det tror inte jag!

Stor fråga tidigare
Torvald Zakrisson, plåtriktare på Saab i Linköping och gruppordförande i IF Metall, berättar att drogtester var en stor fråga för några år sedan.

– Företaget var mycket intresserat av drogtester, fackklubben var mer tveksam, berättar han.

Det blev inga tester till slut. Företaget upptäckte att det skulle bli dyrt och att det skulle krävas flera testomgångar. Dessutom visar statistiken att drogtester inte fångar in särskilt många missbrukare. Till slut lades även ideérna om tester vid nyanställningar ner.