Nu har vi på kort tid avverkat både första majfirandet och en presentation av den socialdemokratiska så kallade skuggbudgeten. Blir någon förvånad över innehållen i talen och i budgetförslaget?

För egen del är jag förvånad över den massiva kritik som framfördes mot den moderatledda regeringens politik. Hade någon insatt person trott att regeringen skulle föra en socialdemokratisk politik?

Att regeringen Reinfeldt skulle försämra för de sjuka och arbetslösa sa man redan före valet. Samma sak när det gällde att förbättra för dem som redan är gynnade.

Ett slopande av förmögenhetsskatten och ett avskaffande av fastighetsskatten på sikt var ju också känt, men möjligen är många förvånade över det höga tempot.

2010 blir moderaterna ett arbetarparti igen

Jag är övertygad om att vi kommer att få se en liknande utveckling i de två närmaste budgetarna, en fördelningspolitik som kommer att öka klyftorna i vårt land.

Däremot är det ingen tvekan om att budgeten valåret 2010 kommer att ha en helt annan profil. Då är det dags igen att lansera moderaterna som det nya arbetarpartiet.

Självklart ska den socialdemokratiska partiledningen kritisera regeringens politik eftersom den är klart orättfärdig och på sikt kommer att öka motsättningarna i Sverige, men jag tror att det vore en fördel om man använde mer tid till att forma ett klart alternativ inför nästa val.

Visst kan socialdemokraterna lova att återställa a-kassan och visst kan man lova att satsa mer på Ams men när det gäller våra framtida skatter bör man i lugn och ro ta sig en ordentlig funderare.

Om Göran Persson hade rätt i sin valanalys att fastighetsskatten var det som avgjorde att socialdemokraterna förlorade valet kan väl diskuteras, men att den hade en stor betydelse råder det ingen tvekan om.

Socialdemokraterna behöver tänka ut ett nytt heltäckande skattesystem

Vi behöver stabila skattebaser som inte kan flyttas utomlands, men de måste uppfattas som rimliga och rättvisa.

När det gäller förmögenhetsskatten är det väl känt att människor med mycket pengar i stort sätt själva avgjorde om och i så fall hur mycket de skulle betala i skatt och ett sådant system upplevs inte som rättvist.

Socialdemokraterna bör använda tiden fram till nästa val till att fundera ut ett heltäckande skattesystem, som kan få en bred förankring hos det svenska folket, samtidigt som en trovärdig politik för jobb åt alla presenteras. 

Stig Malm
Skriv till debattredaktören