Facket är inte ansvarigt, men det är regeringen. LO-ordföranden Wanja Lundby Wedin och s-ledaren Mona Sahlin var rörande eniga i sina åsikter om avtalsrörelsen när LO:s representantskap i dag, torsdag, hade årsmöte.

De betonade att facket inte kräver större löneökningar än det finns utrymme för i årets avtalsförhandlingar. Det är därmed inte arbetarnas fel att räntorna nu stiger.

– Regeringen bedriver en ansvarslös politik och de försöker nu lägga skulden på låg- och felavlönade kvinnor, säger Mona Sahlin.

Hon gick till hårt angrepp mot regeringens skattesänkningar, som till största delen gynnar högavlönade män, och mot det hon kallar ”skrotandet av arbetsmarknadspolitiken.” Mona Sahlin passade också på att upprepa sitt tidigare löfte om att höja nivåerna i a-kassan om socialdemokraterna vinner nästa val.

– Inget annat än 80 procent av lönen för de allra flesta duger som en bra och stark a-kassa, säger hon.

Även Wanja Lundby Wedin talade om att arbetarrörelsens måste hitta en gemensam strategi för att möta regeringens förändringar av arbetsmarknadspolitik och socialförsäkringar. Om arbetslivet ska fortsätta att utvecklas och förändras, måste det finnas en grundtrygghet för de anställda att falla tillbaka på. Där har facket ett ansvar för hur det blir i framtiden, enligt Wanja Lundby Wedin.

– Vi måste fundera över hur vi som part på arbetsmarknaden kan utveckla avtal och modeller så vi tar större ansvar i ett samhälle i förändring, säger hon.