Det är lika bra att trycka på ordentligt. Strejk är det enda vapen som anställda har.

Sedan en dryg vecka har elektrikerna Jan-Olof Tiensuu och Joel Asp i Kiruna strejkat. De tycker att det är vettigt att Elektrikerförbundet nu lägger ytterligare varsel, som innebär att 5.000 elektriker ytterligare går ut i strejk 21 maj.

– Det svider lite grand ekonomiskt, men jag hoppas vi får ut något bra och nog kan vi hålla på någon månad, säger Joel Asp.

Jan-Olof Tiensuu har strejkat fem-sex gånger förut. Han tycker att det är bra att Elektrikerförbundet är stridbart. Det visar att facket bryr sig om sina medlemmar. Båda har sina jobb inne på gruvföretaget LKAB. Jan-Olof Tiensuu bygger strömmen till det nya kulsinterverket och Joel Asp arbetar med elservice hos gruvföretaget. Sammanlagt är det runt 50 elektriker som strejkar på LKAB.

Strejkersättningen är 670 kronor om dagen. Ingen av dem har någon riktig koll på hur mycket de förlorar. Det visar väl sig, säger de. De vill inte så gärna uttala sig om gruvstrejken. Den får gruv­arbetarna kommentera. De två strejkande elektrikerna tycker dock det är lite tråkigt. Deras strejk har hamnat helt i skymundan för gruvarbetarna konflikt.

Även om de kan tänka sig en lång strejk så vill de samtidigt att den ska ta slut så fort som möjligt. Det är tråkigt att strejka.

– Det blir mycket TV och många promenader, men gumman är glad för hon får hjälp med städningen, säger Jan-Olof Tiensuu.

– Dagarna blir långa och det blir mycket träning. Jag har ledsnat lite, säger Joel Asp.

Läs också: artikeln "Ideologisk kamp om kontrollavgift"