I dag, onsdag, har Elektriska installatörsorganisationen EIO, haft styrelsemöte och diskuterat Elektrikerförbundets utvidgade strejkvarsel.

EIO:s förhandlingschef Åsa Kjellberg Kahn säger att varslet, som omfattar 5.000 elektriker och träder i kraft den 21 maj, får stora konsekvenser för elföretagen och att det framförallt allt är småföretag som drabbas. Dessutom slår varslet i förlängningen mot företag inom byggsektorn och industrin som är beroende av elektriker.
 
– Strejkvapnet leder till stora konsekvenser även för andra branscher och det här är ett jättestort varsel som talar för sig självt, säger hon.

Arbetsgivarna överväger nu hur de ska möta det utökade varslet, men ännu har inga beslut om motåtgärder fattats, enligt Åsa Kjellberg Kahn. Hon tycker att det är extra problematiskt att varslet gäller samtliga elektriker i vissa delar av Sverige.

– Vad vi får fundera på är om det här kan ses som samhällsfarligt. Det finns ju inte en elektriker att tillgå i Norrland om strejken blir av, säger hon.

Medlarna har nu trätt tillbaka och parterna har inte fattat något beslut om att återuppta förhandlingarna.
 
– Som det ser ut nu så blir det svårt att undvika strejken, säger Åsa Kjellberg Kahn.