Svenska IF Metall och amerikanska Machinists har stärkt sitt samarbete för att möta globaliseringens avigsidor. De har skapat”IAM-IF Metall Forum”.

IF Metalls ordförande Sten Löfven och ordförande för International Association of Machinists and Aerospace Workers (IAM) Thomas Buffenbarger signerade i dag, onsdag, en överenskommelse om att utveckla ett samarbete för att motarbeta det som är negativt med globaliseringen.

– Majoriteten av amerikanska arbetare ser negativt på globaliseringen. Väldigt få upplever positiva effekter. Två fack har bildat en visionär allians för att skapa bättre villkor för arbetarna, säger Thomas Buffenbarger.

Dubbla möten
De ska tillsammans gå igenom kollektivavtalen på multinationella företag där båda facken har medlemmar. Thomas Buffenbarger sa att det blir en lång lista på företag men ville på pressträffen bara nämna ett, ”så att det inte blir fel”. Electrolux är ett sådant företag som i framtiden kan möta representanter från både IAM och IF Metall i samband med förhandlingar om löner och arbetsvillkor.

Thomas Buffenbarger anser inte att hans fack står för en protektionistisk linje. Men handeln med Kina är ingen rättvis handel. Den pressar tillbaka amerikanska arbetare, betonar han.

– Företagen i Kina och USA ska konkurrera på lika villkor. Det är rättvis handel. Så är det inte i dag, säger Thomas Buffenbarger.
I samarbetet ingår att utveckla program för utbildning, information och skapa en strategi för fackligt politiskt arbete på internationella arenan.

Ett superfack
Över hela världen pågår olika former av fackligt samarbete över gränserna. Tidigare i år var IAM med i bildandet av en solidaritetspakt med två av Europas största fack, tyska IG Metall och brittiska Amicus, samt med amerikanska United Steelworkers. Målet är att inom tio år bilda ett superfack.

– Vi får se hur det går med det. Men samarbete är nödvändigt över gränserna. Facken har startat alldeles för sent, mycket senare än företagen, säger Thomas Buffenbarger.