En tredjedel av Sekos medlemmar i väg- och banbranschen är säsongsanställda. Bland asfaltsbeläggningsarbetarna är det en majoritet. Seko har länge vänt sig mot att samhället tvingas subventionera branschen genom a-kassan. Och när ersättningen från a-kassan nu sänks är det dags att företagen tar sitt ansvar, resonerar facket.

Seko har föreslagit att de säsongsanställda får tillsvidareanställningar med en årsarbetstid som kan förskjutas, så att mer arbete utförs under sommaren.

– Det är de lokala cheferna i Skanska, NCC och Peab med på. Men de får inte för Sveriges Byggindustrier, säger Björn-Inge Björnberg, som är övertygad om att Svenskt Näringsliv styr i kullisserna.

En dimridå
Enligt Sveriges Byggindustrier har Seko varslat om strejk för att försvara granskningsavgifterna, som företagen betalar till Seko. Men det är en dimridå – konflikten handlar om tryggare villkor för de många säsongsanställda, fastslår Björn-Inge Björnberg.

– Vi har ett gemensamt intresse av att införa årsarbetstid, invänder Bo Antoni, vd i Sveriges Byggindusrier. Frågan är bara hur.

Dessutom vill Sveriges Byggindustrier slopa de granskningsavgifter som företagen i dag levererar till Seko. I stället skulle företagen ge de anställda något mer i lön, så att de kan betala en högre avgift till facket – en lösning som Byggnads har accepterat sedan Europadomstolen kritiserade Byggnads modell för granskningsavgifter.

Seko ser dock inget behov av förändring.  ”Vår modell för granskningsavgifter skiljer sig från Byggnads”, säger Bo-Inge Björnberg.

Seko får vänta
Medlingsinstitutet har utsett Gunnar A Karlsson, Anders Sandgren och Erika Thelning till medlare i konflikten. Sveriges Byggindustrier har diskuterat med medlarna hela dagen i dag, tisdag. I morgon är det Sekos tur. Ett bud från medlarna väntas först mot slutet av veckan.

Sekos strejkvarsel riktas huvudsakligen mot de stora företagen i branschen: Skanska Asfalt och Betong, Peab Asfalt och NCC Road. Strejken kommer inte att påverka allmänheten – på kort sikt flyter trafiken tvärtom bättre när asfaltsarbetena skjuts upp.