Försöken att förhandla fram en lösning i den segdragna förhandlingen mellan Elektrikerförbundet och EIO grusades i går. Medlartrion hittade inga öppningar i det låsta läget.

– Medlarna kommer inte att lägga något bud. De anser att parterna är för hårdnackade när det gäller den nya avgiften. Nu varslar vi för att öka trycket och få arbetsgivarna mer välvilligt inställda, säger Arne Dufåker hos Elektrikerna.

Enligt elektrikerna är grundproblemet att arbetsgivarna i EIO vill sluta dra kontrollavgift för de oorganiserade elektrikerna. Då måste facket hitta ett annat sätt att finasiera den verksamheten.

Förutom kontrollfunktionen kräver Elektriförbundet fortsatt bättre villkor för traktamentsboende och skydd mot osäkra anställningar. Det är det utökade användandet av F-skattsedlar som förbundet invänder mot.

– Det är förmodligen ett stort och omfattande varsel, säger Åsa Kjellberg Kahn, förhandlingschef hos EIO.

Hon har just fått varslet och har svårt att kommentera strejkvarslet i detalj, men hon säger att det är den nya avgiften som står i centrum för motsättningarna.

– Omvärlden förändras, men det vill inte facket se. De vill att alla ska vara med och betala verksamheten, säger hon.

Varslet träder i kraft klockan 5 på morgonen den 21 maj. Det är tredelat och omfattar 11 företag och fem arbetsplatser – däribland Preemraff i Lysekil. Dessutom varslar facket om strejk för alla installationselektriker i Skåne, Blekinge och de fem norrlandslänen.