Statsminister Fredrik Reinfeldt hoppas att gruvarbetarna ska avbryta sin vilda strejk i Malmberget oc h Kiruna. Det sa han efter att ha hållit ett tal på TCO:s kongress som inleddes i dag, tisdag.

Fredrik Reinfeldt sa också att han träffat Gruvtolvan och Gruvfyrans ordförande och förklarat för dem att sänkta skatter ger mer kvar i plånboken. Men, enligt statsministern, ska de fackliga företrädarna inte gått med på den beskrivningen.

– Den fackliga beskrivningen är att man alltid får mer pengar genom högre lön men det är inte alltid sanningen.

Statministern gör ingen bedömning av rimligheten i de strejkande gruvarbetarnas lönekrav.

– Jag har förstått att de vill ha ett påslag på 15 procent. Ledningens perspektiv är att man inte förhandlar med dem som utför vilda strejker och det får man också respektera.

Efter sitt tal på TCO kongressen fick Fredrik Reinfeldt också frågan vad han ansåg om nivån på de avtal som slutits mellan fack och arbetsgivare.

– Det ska inte jag bedöma just nu för vi är inte färdiga, svarade han. Men vi noterar att de som vakar över det här är Riksbanken. De har påpekat att nivåerna hamnat något högre än vad de förutsåg och det har de använt som förklaring för att skriva upp de kommande ränteprognoserna. Det är en sorts svar på var lönenivåerna har hamnat.